Week tegen Armoede: In gesprek met Stella de Swart

Week tegen Armoede: In gesprek met Stella de Swart

Presentatoren in de studio met Stella de Swart

De Week tegen de Armoede, van 14 tot en met 18 oktober, heeft als doel om meer aandacht te vragen voor armoede in Nederland en bewustwording te creëren over de gevolgen hiervan op de samenleving. Dit maatschappelijke probleem treft nog steeds een aanzienlijke groep mensen. 

In 2023 leefde 540 duizend mensen in armoede, dat komt neer op 3,1 procent van de bevolking. In 2018 was dat nog meer dan het dubbele. Ruim 115 duizend minderjarige kinderen groeiden in 2023 op in armoede, 3,6 procent van alle minderjarige kinderen. Deze cijfers zijn berekend volgens de nieuwe methode voor het meten van armoede, die CBS, SCP en Nibud hebben ontwikkeld. De nieuwe armoedegrens vervangt eerdere grenzen die tot nu toe werden gebruikt om armoede te meten. De nieuwe meting kijkt niet alleen naar het inkomen, maar ook naar de toegang tot basisbehoeften zoals gezondheidszorg en huisvesting. Het CBS meldt dat vooral alleenstaande ouders, werklozen en mensen met een migratieachtergrond kwetsbaar zijn voor armoede. Tijdens de Week tegen de Armoede worden initiatieven onder de aandacht gebracht die erop gericht zijn om armoede structureel te verminderen en de gevolgen ervan te verzachten. 

In de uitzending van vandaag extra aandacht voor de Week tegen de Armoede. Te gast in de uitzending is Stella de Swart. Jarenlang leidt Stella een gelukkig leven. Ze heeft een mooi huis, twee kinderen en een succesvolle carrière. Alles verandert als ze haar baan verliest en ook haar relatie eindigt. Door een samenloop van omstandigheden komt ze in grote financiële problemen. Ze raakt verstrikt in het web van ambtelijke regels en formulieren. Dit leidt uiteindelijk zelf tot schuldsanering. Ze moet leven van een paar tientjes per week en voordat ze het weet, staat ze zelf met schaamte in de rij voor De Voedselbank. Stella schreef het boek “armoede krijg je gratis”, met als doel laten zien dat je aan je schuldgevoel en armoede kunt ontsnappen.

Beluister hieronder het interview met Stella de Swart.

Over de auteur

Sanne Schild

Mijn naam is Sanne Schild (24 jaar), verslaggever voor SvJ Media in Utrecht Centrum. Momenteel studeer ik aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ik hou van lezen, schrijven en vind het belangrijk om relevante maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Mijn ambitie is om in de toekomst te werken bij een dagblad en/of tijdschrift. Contact: sanne.schild1@student.hu.nl