Armoede heeft een aanzienlijke impact op de sportdeelname van kinderen in Nederland. Uit cijfers blijkt dat kinderen uit huishoudens met een laag inkomen minder vaak deelnemen aan sport. Een van de belangrijkste factoren zijn de hoge kosten van lidmaatschappen en materialen, waardoor veel ouders het niet kunnen veroorloven.
Naast de financiële belemmeringen missen kinderen uit arme gezinnen ook vaak een keuze in sport. Sommige sporten, zoals hockey, tennis en paardrijden, staan bekend om hun hoge kosten, niet alleen vanwege de contributie maar ook benodigde uitrusting. Hierdoor kunnen kinderen uit deze gezinnen ook minder makkelijk ontdekken welke sporten bij hen passen.
Sociale gevolgen van niet kunnen sporten
Wanneer kinderen door armoede niet kunnen deelnemen aan sport, missen zij belangrijke sociale voordelen. “Sport is een vorm van ontspanning en kan dienen als een uitlaatklep.” vertelt Ine Pulles, onderzoeker bij het Mulier instituut die onderzoek doen naar sport. “Het is een plek waar sociale ontmoetingen plaatsvinden.” Sport biedt vaak een plek voor kinderen om vriendschappen te sluiten, samen te werken en zelfvertrouwen op te bouwen. Het niet kunnen meedoen kan leiden tot gevoelens van uitsluiting, aangezien hun leeftijdsgenoten wél deelnemen aan teamsporten en activiteiten.
Fondsen en initiatieven
“Hoewel er gemeentelijke regelingen zijn die sportdeelname van kinderen uit arme gezinnen moeten bevorderen is de bekendheid en het gebruik van deze regeling vaak beperkt,” vertelt Ine Pulles. “Daarnaast is het voor gezinnen vaak onduidelijk waar zij deze informatie kunnen vinden.” Fondsen en initiatieven helpen ook sport toegankelijker te maken, maar het bereik hiervan is niet altijd voldoende om alle kosten te dekken. Er is nog veel nodig om voor elk kind in armoede toegang te geven tot sport.
Luister hieronder naar het radio interview met Ine Pulles over armoede met betrekking tot sport: