Het zal niet veel mensen ontgaan zijn dat de Europese Raad donderdag 17 en vrijdag 18 oktober bij elkaar is gekomen. Dick Schoof maakte afgelopen donderdag zijn debuut als nieuwe minister-president van Nederland. Onze voormalige premier Mark Rutte vertegenwoordigde Nederland de afgelopen veertien jaar. Het is nu voor het eerst dat onze nieuwe minister-president Nederland vertegenwoordigt bij de Europese Raad. De meeste Europese leiders zijn aangesloten bij een politieke partij. Dit is echter niet het geval bij Dick Schoof; hij is partijloos. In de meeste gevallen gaat de minister-president eerst in overleg met andere leiders binnen zijn of haar partij. Bij Schoof was dit dus niet het geval; hij ging vooraf in overleg met andere landen over migratie, waaronder Denemarken en Italië.
Na afloop van de eerste bijeenkomst werd bekend dat premier Schoof pas op woensdag op de hoogte is gesteld van het plan om te onderzoeken of uitgeprocedeerde Afrikaanse asielzoekers naar Oeganda kunnen worden teruggestuurd. “Dit is best uitzonderlijk,” laat politiek verslaggever Guus weten. In de meeste gevallen is de minister-president op de hoogte van eventuele plannen; dat was nu dus niet het geval.
In Brussel merk je weinig van de bijeenkomst van de Europese Raad. “De stad verandert wel altijd als er zo’n bijeenkomst is van de Europese Raad, vooral op het gebied van veiligheid. Je merkt dat er meer politie op straat is, en rondom het gebouw waar de vergadering plaatsvindt, worden straten afgezet. Daarnaast kun je het gebouw alleen betreden met de juiste accreditatie,” aldus politiek verslaggever Guus.
Vorkje in de radio uitzending: Laurens Kok, Chef parlement AD