De zorgsector heeft al lange tijd last van een personeelstekort en een toenemend ziekteverzuim. De recente bezuinigingen op zorgstages maken deze situatie nog moeilijker. Zorgmedewerkers ervaren steeds meer druk door hun werk, wat leidt tot meer ziekteverzuim. Daarnaast kunnen zorginstellingen door de bezuinigingen minder stagiairs inzetten die normaal gesproken helpen met de zorg.
Zorgstages zijn cruciaal voor het opleiden van nieuw personeel en bieden ondersteuning aan de huidige medewerkers. Door het tekort aan stagiairs moeten zorgmedewerkers nu meer taken zelf uitvoeren, wat hun werkbelasting verhoogt en leidt tot meer stress. Cijfers van V&VN laten zien dat het ziekteverzuim door overbelasting de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen.
Wouter van den Elsen, persvoorlichter van ActiZ, zegt hierover: “De toename van het ziekteverzuim komt direct door de hogere werkdruk. Het gebrek aan stagiairs zorgt ervoor dat medewerkers te veel werk krijgen, wat leidt tot vaker ziek zijn.” Hij stelt ook voor dat zorginstellingen in de toekomst andere oplossingen moeten vinden: “We moeten kijken naar zorg van buiten de instellingen, zoals mantelzorgers die extra ondersteuning kunnen bieden.
Het stijgende ziekteverzuim en de afname van nieuw personeel maken het steeds moeilijker voor zorginstellingen om goed te functioneren. Om dit probleem aan te pakken, moeten zorginstellingen en de overheid samenwerken. Ze moeten niet alleen de bezuinigingen op zorgstages stopzetten, maar ook investeren in de ondersteuning van mantelzorgers. Alleen door samen te werken kunnen we de werkdruk in de zorg verminderen en het ziekteverzuim teruggebracht worden.