Taxidermie is de kunst en techniek van het conserveren en opzetten van dieren om ze zo realistisch mogelijk weer te geven, vaak voor educatieve, wetenschappelijke of decoratieve doeleinden. Zo maakt taxidermie het mogelijk om dieren van dichtbij te bestuderen, zelfs als deze al uitgestorven zijn. Daarnaast wordt het vaak ingezet om herinneringen aan dierbare huisdieren te bewaren of als decoratie in huis.
In Nederland zijn er beperkte mogelijkheden voor mensen die taxidermist willen worden: er bestaat namelijk geen officiële opleiding tot het beroep ‘taxidermist’. Wel zijn er een aantal particuliere organisaties en taxidermisten die hun eigen opleiding of cursus aanbieden. Voor het vak taxidermie zijn technische vaardigheden, kennis over dieren en een goed oog voor detail nodig. “Je moet voor dit vak echt 3D inzicht hebben. Creatief zijn is ook belangrijk, als je dat niet hebt dan denk ik niet dat het vak bij je past,” verteld Sanne Steenbakker, zij is taxidermist en geeft cursussen aan mensen die interesse hebben in taxidermie.
Tijdens de cursus leer je de stappen van het prepareerproces zoals bijvoorbeeld het bewerken van de huid en hoe je speciale materialen kan gebruiken om de dode dieren weer een levensechte uitstraling te geven. “Het is voor dit beroep belangrijk dat je een cursus of opleiding volgt bij een erkende taxidermist … je hebt veel ervaring nodig om dit goed te kunnen, dat leer je niet in een paar uur,” aldus, Steenbakker.
Steenbakker ziet dat steeds meer mensen interesse hebben in een taxidermiecursus, dit komt doordat het steeds meer trendy is: “Er wordt veel mee gedaan door woonboulevards, je ziet bijvoorbeeld dat skeletten steeds meer verkocht worden. Daardoor gaan hotels en andere winkels dat ook verkopen, dat maakt mensen nieuwsgierig naar hoe dat gemaakt wordt.”
Meer weten? Luister dan hieronder naar de reportage over het opzetten en verkopen van dode dieren!