Factcheck: Mensen met een vaste huisarts leven gezonder maar niet per se langer

Factcheck: Mensen met een vaste huisarts leven gezonder maar niet per se langer

In Nederland staat de huisarts centraal in de zorg. Het kabinet legt steeds meer verantwoordelijkheden bij huisartsen neer, om de zorgkosten te beperken. Dit terwijl ze te maken hebben met hoge kosten voor het starten van een eigen praktijk en de stijgende vastgoedprijzen. Het zorgt ervoor dat het aanbod in huisartsenpraktijken onder druk te staan. Hierdoor verdwijnen er huisartsen uit wijken en hebben minder mensen een vaste huisarts. Dit terwijl een vaste huisarts er juist voor zou zorgen dat mensen gezonder en langer leven. Steeds vaker duikt deze uitspraak op, zo ook in een opinie stuk van het NRC.

Oordeel: Deels waar

Een gezonder leven

In een artikel van “huisarts en wetenschap” wordt er gekeken naar de continuïteit van zorg en of deze de zorg bevorderen of belemmeren. Hieruit blijkt dat een vaste huisarts bijdraagt aan een sterkere vertrouwensband en mogelijk betere zorguitkomsten.

Een langdurige relaties tussen patiënten en een vaste huisarts blijkt positief bij te dragen aan de gezondheid van patiënten. Dit blijkt uit een rapport van het Nivel over de zorg op huisartsenposten. Hieruit kun je opmaken dat patiënten met een vaste huisarts minder vaak worden opgenomen in het ziekenhuis, en betere gezondheid rapporteren en ze meer tevredenheid richting de zorg uiten. Mensen met een vaste huisarts worden namelijk beter gemonitord bij bijvoorbeeld chronische ziektes. Ook hebben mensen met een vaste huisarts een verminderde kans op ernstige gezondheidsproblemen.

Een langer leven

Met een vaste huisarts is de kans dat gezondheidsproblemen sneller worden geïdentificeerd groter, hierdoor kan er sneller met een behandeling begonnen worden. Dit kan de levensduur van patiënten bevorderen. Vaste Huisartsen beschikken  namelijk over een uitgebreide medische geschiedenis met daarin specifieke context over zijn of haar patiënten.

Continuïteit

“We zien dat patiënten gehecht raken aan zijn of haar vaste huisarts. Ook zien we dat huisartsen hierdoor beter kunnen inschatten om wat voor problemen het gaat. De vertrouwensband staat hierin centraal. Patiënten durven eerder met klachten bij zijn of haar huisarts aan te kloppen. Bij patiënten die chronisch ziek zijn is het fijn dat de huisarts op de hoogte is van zijn of haar medische geschiedenis. Dit heeft echter positieve als negatieve kanten. Mensen stappen dus ook eerder met kleine onzekerheden naar de huisarts. Dit zorgt voor een hoge werkdruk onder de huisartsen. In veel van de gevallen hoeft de huisarts de patiënt namelijk alleen gerust te stellen en zijn er geen medische ingrepen nodig”, verteld huisartsenpraktijk Wennekes.

Conclusie

De claim: Mensen met een vaste huisarts leven gezonder en langer, lijkt uit bovenstaand onderzoek “deels waar” te zijn. Er zijn geen harde cijfers die daadwerkelijk aantonen dat mensen met een vaste huisarts daadwerkelijk langer leven. Wel komt er uit het onderzoek dat continuïteit van huisartsen een positief effect geeft op de gezondheid van patiënten. Of het dan ook daadwerkelijk een direct effect heeft op de levensduur is niet vastgesteld. Het “zou” ervoor kunnen zorgen dat gezondheidsproblemen eerder ontdekt worden, waardoor patiënten eerder kunnen beginnen aan een eventuele behandeling, zoals blijkt uit  het rapport van Nivel.

Over de auteur