De mentale kracht achter bodybuilding

De mentale kracht achter bodybuilding

Foto van: Mariska Wubbels

De laatste jaren is bodybuilding steeds populairder geworden, mede door de invloed van sociale media. Volgens Fiona van Hoorn, personal coach van bodybuilder Mariska, zorgt de constante interactie op sociale media voor een grotere focus op uiterlijk. Maar bodybuilding heeft ook een keerzijde: de intensieve discipline en druk kunnen negatieve effecten hebben op de mentale gezondheid van atleten, zoals angst, onzekerheid en perfectionisme.

Bodybuilding staat bekend om zijn strikte discipline en intensieve trainingen. Maar wat doet deze sport met het zelfbeeld van de atleten? Fiona benadrukt dat bodybuilding niet alleen fysiek zwaar is, maar vooral mentaal veel van de atleten vergt. “Veel bodybuilders hebben perfectionistische trekjes en leggen flinke druk op zichzelf. Deze druk kan het zelfbeeld soms negatief beïnvloeden. Vooral wanneer atleten zich mentaal en fysiek onder druk zetten richting een wedstrijd, kan dit zorgen voor angst en onzekerheid,” aldus Fiona.

Toch ziet de personal coach ook de positieve kant van bodybuilding. Als trainer staat het mentale welzijn van haar atleten centraal. “Mijn focus ligt altijd op de mentale gezondheid. Het doel is dat ze sterker uit de sport komen, zowel fysiek als mentaal. Als het mentaal niet goed gaat met een atleet, raad ik aan de wedstrijd uit te stellen.” Het is veel belangrijker dat ze zich mentaal goed voelen dan dat ze het podium halen.

Mariska, die dit jaar haar eerste seizoen als bodybuilder heeft meegemaakt, benadrukt hoe zwaar de weken voor een wedstrijd kunnen zijn. “Het is een mentale en fysieke uitputtingsslag, vooral als je lichaam op een ongezond laag vetpercentage komt. De weken na de wedstrijd zijn vaak het zwaarst, omdat je weer in je normale ritme moet komen,” zegt ze.

Hoewel bodybuilding mentaal en fysiek zwaar kan zijn, draagt de sport ook bij aan persoonlijke groei en kracht. Mariska laat zien hoe je, met de juiste balans en begeleiding, niet alleen fysiek sterker wordt, maar ook mentaal veerkrachtiger. Benieuwd hoe zij deze uitdagingen aangaat? In de reportage hieronder volg ik Mariska een dag lang en zie je hoe ze zich voorbereidt op haar doelen.



Bekijk hieronder het interview met bodybuilder Jurgen van Schoten in de uitzending:

 

Over de auteur

Babs van Boxtel

Babs van Boxtel studeert sinds dit jaar journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Zij is een jonge, geïnteresseerde en creatieve student met ambities. Haar droombaan is dan ook presenteren. Deze interesses zijn ontstaan in haar middelbare school tijd. Voor haar profielwerkstuk heeft zij dan ook een documentaire gemaakt en heeft hierbij veel voor de camera gestaan. Hier begon haar passie voor presenteren en deze passie wilt ze graag ontwikkelen. Haar nieuwsgierigheid en brede interesses zorgen voor veel sterke ideeën voor nieuwe opdrachten en projecten.