Extreme hobby’s, ze zijn er in verschillende soorten en maten. Maar wat als je van je extreme hobby je werk maakt? Van skydiven tot basejumpen, tot kampioen wingsuiten, voor een echte adrenaline junkie is niks te gek.
Hoog, snel en veel adrenaline, daar is Sieger Zeilstra zeker niet vies van. Hij doet aan basejumpen, skydiven en wingsuiten. Ook doet hij aan indoor skydiven, als het maar met vliegen te maken heeft. “Ik heb ooit een tandem cadeau gekregen, daar is het begonnen. Bij skydiven heb je twee parachutes, een extra voor als het mis gaat. Met basejumpen heb je dit niet. Dit was aan het begin best eng, als het mis gaat, gaat het serieus mis,” vertelt Sieger.
De ‘Base’ in basejumpen staat voor: Building (gebouw), antenna (mast), span (brug), earth (kliffen/bergen). De persoon die de sprong maakt, draagt een speciaal daarvoor ontworpen parachute die sneller opent dan een normale parachute. Dit omdat de hoogtes waarvan basejumpers springen niet hetzelfde zijn als bij normaal parachutespringen, maar veel lager. Basejumpen is daarom ook een gevaarlijke hobby, jaarlijks overlijden hier zo’n tussen de twintig à dertig mensen aan.
“Ik heb ook wel eens een gevaarlijk moment meegemaakt met basejumpen in de dolomieten in Italië. Daar heb ik meegemaakt dat ik na het vliegen een opening had en dat het allemaal in de knoop zat tijdens de basejump. Terwijl ik in de knoop zat moest ik de parachute landen. Dit is wel gelukt, maar ik kwam tussen de bomen in terecht. Wel vervelend en pijnlijk, maar gelukkig is het goed gekomen,” legt Sieger uit.
Naast spannende en gevaarlijke momenten zijn er ook leuke momenten. “In Noorwegen bij de fjorden, hebben we ooit een soort katapult op het fjord neergezet waarmee we de mensen afvuurden. Ik heb zelf toen ook een hele mooie sprong daar gemaakt. Vanaf de bovenkant van een waterval springen langs de wand, en terug het fjord in basejumpen. Alles moet kloppen, dit maakt het spannend, maar ook technisch heel tof om te doen.”
Bovendien naast basejumpen als hobby, traint Sieger ook mensen in het skydive segment die beter willen worden en is hij kampioen wingsuiten. Om zijn hobby 24/7 te kunnen oefenen werkt hij bij Cityskydive. Daar traint hij mensen die indoor skydiven.
Benieuwd wat dit is en hoe dit in zijn werking gaat? Redacteur Isa Bauman maakte hier een reportage over en testte het uit!