Van de dansvloer naar datingapps: Hoe de zoektocht naar liefde is veranderd

Van de dansvloer naar datingapps: Hoe de zoektocht naar liefde is veranderd

Vroeger was de zoektocht naar liefde eenvoudig: je ontmoette elkaar in de buurt, tijdens een dansavond, of in een vereniging. Het was persoonlijk, dichtbij en vaak met een duidelijke sociale kring. Maar in de afgelopen decennia is het daten volledig veranderd. Denise Janmaat, die in 1998 de allereerste datingsite (D-Date.nl) van Nederland oprichtte, heet de digitale transformatie van het daten van dichtbij meegemaakt.

“Vroeger ontmoette je elkaar vaak in je eigen omgeving, bij verenigingen, dansavonden of uitgaansgelegenheden in de buurt”, vertelt Denise. Daarnaast bleven de mensen destijds ook vaak bij elkaar uit praktische overwegingen, zoals het samenblijven om financiële redenen. Vrouwen werkten niet of minder vaak en zorgde thuis voor de kinderen.

Met de opkomst van het internet veranderde alles. In 1998, toen Denise haar datingsite lanceerde, hadden vaak alleen mensen op hogere functies toegang tot internet, waardoor de eerste gebruikers voornamelijk mannen waren. Tegenwoordig is daten wereldwijd toegankelijk dankzij apps en sites, maar dat brengt niet alleen maar voordelen met zich mee.  “We communiceren nu veel via schermen, maar het persoonlijke gesprek, het echt vertellen wat je fijn vindt, is moeilijker geworden”, merkt Denise op. “Vooral jongeren opgegroeid met sociale media, hebben het vaak lastig om zich open te stellen.” Toch heeft ze ook advies voor de jonge generatie. “Gebruik een dating app om elkaar te ontmoeten, maar ga daarna snel in het echt afspreken. Het helpt om elkaar in verschillende situaties te leren kennen. Een paar korte ontmoetingen kunnen vaak meer zeggen dan één lange avond.”

Daarnaast merkt Denise dat jongeren het vaak lastig vinden om een commitment aan te gaan. “Jongeren blijven soms maar eindeloos daten, op zoek naar de “perfecte” partner. Maar soms is iets ook gewoon goed, als jij je ergens happy voelt, blijf daar dan hangen. En maak er samen een uitdaging van om dat tot een succes te maken”.

In een tijd waarin technologie alles lijkt te versnellen, zijn de basisprincipes van een goede relatie vaak hetzelfde gebleven. Zoals die van Ans Besselink, die in een tijd zonder apps en swipen haar eigen weg naar liefde vond. In de reportage die ik met haar maakte, deelt ze haar eigen verhaal en inzichten. Wil je ontdekken hoe Ans haar weg naar de liefde vond en wat wij daarvan kunnen leren? Luister dan hieronder naar de reportage.

Foto: Sanne Schild

Over de auteur

Sanne Schild

Mijn naam is Sanne Schild (24 jaar), verslaggever voor SvJ Media en UPD8. Momenteel studeer ik aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ik hou van lezen, schrijven en vind het belangrijk om relevante maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Mijn ambitie is om in de toekomst te werken bij een dagblad en/of tijdschrift. Contact: sanne.schild1@student.hu.nl