De meeste Nederlanders zijn voor strengere maatregelen tegen alcoholgebruik in het verkeer. Uit een enquête van Ipsos I&O, in opdracht van Fonds Slachtofferhulp, blijkt dat 84 procent voorstander is van een alcoholslot voor bestuurders die herhaaldelijk in de fout gaan. De fiets blijft een onbesproken punt. Elke week belanden gemiddeld veertig dronken fietsers met hersenletsel op de spoedeisende hulp.
“Ik zie de laatste twee à drie jaar steeds meer dronken mensen binnenkomen met verwondingen en hersenschuddingen”, vertelt neuroloog-intensivist Marcel Aries. Jaarlijks komen er 2.000 dronken mensen met een ernstig hersenletsel in het ziekenhuis. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat er de afgelopen tien jaar voornamelijk eenzijdige fietsongevallen plaatsvinden, wat betekent dat mensen tegen een stoepje of paaltje aanfietsen en vervolgens vallen.
“Veel mensen zien de fiets als een veilige manier om onder invloed naar huis te gaan”, vertelt Sjoerd van Halem, onderzoeker bij TeamAlert. “Ondanks dat dit niet zo is en het niet is toegestaan, stappen toch veel mensen op de fiets.” Wanneer je alcoholgehalte in je bloed hoger is dan 0.5 promille op de fiets kan tijdelijk je rijbewijs voor enkele uren ingenomen worden. Verder is er nog weinig preventie.
“Iedereen realiseert zich dat met een drankje op je coördinatie minder is, maar we realiseren ons niet hoe gevaarlijk het is om onder invloed te fietsen,” legt Aries uit. “Wanneer je valt met alcohol op, dan loop je vier keer zoveel kans op hersenletsel dan zonder”, voegt hij toe.
Experts pleiten voor meer bewustwording rondom fietsen onder invloed. “Net zoals de BOB campagne zouden we aandacht moeten besteden aan risico’s van de fiets. Dit kan het best lokaal toegepast worden. Zoals de provincie Utrecht samen met VeiligheidNL een campagne op heeft gezet Trapper Niet In.”