Boekenweek 2025: Een Jubileumjaar in moerstaal

Boekenweek 2025: Een Jubileumjaar in moerstaal

Boeken

Het is een bijzonder jaar, want de Boekenweek viert haar 90-jarig jubileum. Dat eren we in 2025 met een bijzonder Boekenweekgeschenk én een bijzondere wedstrijd waarvoor schrijvers van Nederland en Vlaanderen hun beste verhaal kunnen insturen. Een vakkundige jury beoordeelt welk verhaal het beste is. Dat wordt dan uiteindelijk hét Boekenweekgeschenk van 2025. Journalist Rik van Westelaken is de juryvoorzitter: ‘Wij hopen dat zoveel mogelijk bewonderde auteurs meedoen en dat zijn er nogal wat, want er verschijnt veel prachtigs in Nederland.’

Het thema van dit jaar is moerstaal. Een boek kan je meenemen op reis, naar onbekende werelden. Maar taal kan juist ook voelen als thuiskomen. Wanneer woorden eigen en oprecht klinken of wanneer personages spreken zoals jij, dan is dat jouw moerstaal.

Je moerstaal kan de taal zijn die je van thuis hebt meegekregen, maar dat hoeft niet. Voor veel lezers en schrijvers is Nederlands niet de taal waarmee ze opgroeiden, maar wél de taal waarin ze zich thuis voelen. Of het nu plat of chic is, dialect of standaardtaal, straattaal of streektaal. Je moerstaal is de taal waarin je denkt, spreekt, schrijft, vloekt, juicht en liefhebt.

Sholeh Rezazadeh schrijft het Boekenweekgedicht dit jaar. Rezazadeh: ‘Het is een enorme eer om het Boekenweekgedicht te mogen schrijven voor een land waarvan de taal tien jaar geleden totaal onbekend voor mij was.’ Wie het boekenweekgedicht schrijft wordt altijd een weekend voor de bekendmaking van de winnaar gepubliceerd.

De 90e Boekenweek vindt plaats van woensdag 12 tot en met zondag 23 maart 2025. Op 12 februari, een maand voor de Boekenweek, wordt de auteur van het winnende verhaal bekendgemaakt. Het Boekenweekgeschenk is een cadeau van de boekhandel bij besteding vanaf €15 aan boeken.

Over de auteur

Floris Ording

Mijn naam is Floris Jonathan Ording (2001). Al vanaf jongs af aan schrijf ik verhalen en lees ik graag boeken. Ik ben nieuwsgierig en verdiep mij graag in bijzondere verhalen. Ik ben dol op geschiedenis, kunst en de Nederlandse taal. Ik ben in 2023 begonnen met de opleiding journalistiek in Utrecht. Als een geboren Utrechter weet ik alle ins en outs van de stad. Ik ben geïnteresseerd in de menselijke kant van verhalen. Welke emoties komen hierbij spelen, wat zijn de gedachtegangen die mensen krijgen bij bepaalde gebeurtenissen. Daarnaast ben ik dol op humor. Zo probeer ik door middel van leuke anekdotes verhalen op te vrolijken of er een luchtig randje aan te geven. Mensen leren kennen en tussen de mensen zijn vind ik fijn. Ik zit vol vragen die ik wil stellen. Mensen op hun gemak brengen is belangrijk in de journalistiek maar ik ben kritisch waar dat nodig is. Ik ben dol op reizen, geschiedenis, musea en games. Naast lokaal nieuws ben ik dol op nieuws uit het buitenland. Wat gebeurt er in de rest van de wereld? En hoe heeft dit gevolgen voor Nederland? Als beginnend journalist heb ik nog veel te leren in dit mooie vak. Maar ik ben gedreven, nieuwsgierig en ik leer snel. Ik ben niet bang om mijzelf in het diepe te gooien. Ik ben dol op menselijk contact maar alleen zijn kan ik ook waarderen. Ik ben van mening dat Nederland er nog wel een goede journalist bij kan hebben. Daarom kijk ik ook uit naar alle ervaring die ik ga opdoen tijdens de studie journalistiek. Zodat ik na mijn studie kan beginnen in de journalistieke wereld met genoeg kennis en ervaring.