Factcheck: Anti parasitaire middelen genezen geen kanker

Factcheck: Anti parasitaire middelen genezen geen kanker

Methyleenblauw. Bron: istockphoto

Bewering
‘Anti parasitaire middelen ivermectine en fenbendazol helpen kanker genezen’ – Mel Gibson

Oordeel
Ongefundeerd

Bron van de bewering
In een recent interview in de podcast van Joe Rogan beweerde acteur Mel Gibson dat drie van zijn vrienden, allen met stadium 4 kanker, volledig hersteld zouden zijn na het gebruik van de anti parasitaire middelen ivermectine en fenbendazol. Gibson stelde dat deze medicijnen, naast andere behandelingen, bijdroegen aan hun herstel. Hij benadrukte: “Dit spul werkt, man.”
Daarnaast beweerde hij dat methyleenblauw een rol zou hebben gespeeld in hun genezing.

Redenering oordeel
Er is momenteel geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat ivermectine, fenbendazol of methyleenblauw effectief zijn bij de behandeling van kanker bij mensen.
Sommige vaak kleine laboratoriumstudies en dierproeven suggereren dat ivermectine en fenbendazol mogelijk antikanker-eigenschappen hebben. Zo tonen experimenten met kankercellen en diermodellen wel aan dat deze middelen celdeling kunnen beïnvloeden en tumorgroei mogelijk kunnen remmen . “Het is een behandeling, die verder niet wetenschappelijk onderbouwd is. Er is geen bewijs dat ivermectine of fenbendazol effectief is tegen kanker bij mensen, waarschuwt Hans Gelderblom, hoofd afdeling Medische Oncologie, Leids Universitair Medisch Centrum.

Onderzoek naar methyleenblauw heeft aangetoond dat het een rol kan spelen bij bepaalde neurologische aandoeningen en als redoxindicator in laboratoriumonderzoek. Maar net als bij ivermectine en fenbendazol zijn er geen grootschalige klinische studies die aantonen dat het effectief is tegen kanker.

Ivermectine en fenbendazol: experimentele hoop of misleidende claim?
De laatste jaren wordt er steeds vaker gesproken over het hergebruik van anthelminthicum (ontwormingsmiddelen) voor de behandeling van kanker. Sommige studies hebben gekeken naar de rol van ivermectine en fenbendazol als potentiële kanker remmende middelen.

  • Ivermectine: Onderzoeken tonen aan dat ivermectine in celstudies tumorcellen kan doden door verstoring van signaalwegen en eiwitsynthese. Echter, deze effecten zijn tot nu toe alleen in het laboratorium aangetoond. Een systematische review van recente studies bevestigt dat er geen klinisch bewijs is dat ivermectine kanker kan genezen.
  • Fenbendazol: Dit middel wordt vooral gebruikt als ontwormingsmiddel bij dieren. Een aantal kleine laboratoriumstudies suggereert dat fenbendazol mogelijk een rol speelt in de energiestofwisseling van kankercellen, wat tumorgroei zou kunnen vertragen. Toch ontbreekt klinisch bewijs bij mensen, en oncologen waarschuwen dat zelfmedicatie gevaarlijk kan zijn.

Een belangrijk aspect bij het beoordelen van dergelijke claims is het verschil tussen laboratoriumonderzoek en klinische praktijk. Veel stoffen kunnen in een petrischaaltje of bij dierproeven effect tonen tegen kankercellen, maar dat betekent niet automatisch dat ze ook bij mensen werken. Menselijke tumoren zijn complex en worden beïnvloed door talloze biologische factoren die niet altijd in het laboratorium kunnen worden nagebootst.

Daarnaast brengt het gebruik van deze middelen zonder medisch toezicht risico’s met zich mee. “Hoewel ivermectine en fenbendazol doorgaans als veilig worden beschouwd voor hun goedgekeurde toepassingen, kunnen bij gebruik buiten de voorgeschreven omstandigheden bijwerkingen optreden. Ivermectine kan bijvoorbeeld neurologische bijwerkingen veroorzaken bij hoge doseringen, en fenbendazol is officieel alleen goedgekeurd voor dieren”, vertelt Gelderblom. Ivermectine kan bijvoorbeeld neurologische bijwerkingen veroorzaken bij hoge doseringen, en fenbendazol is officieel alleen goedgekeurd voor dieren. Patiënten die deze middelen gebruiken in plaats van bewezen kankertherapieën, lopen het gevaar een effectieve behandeling mis te lopen.

Desinfomatie over alternatieve kankerbehandelingen verspreidt zich snel online, vooral wanneer bekende figuren zoals Mel Gibson deze promoten. Mensen gaan hierdoor reguliere behandelingen wantrouwen en in plaats daarvan niet geteste middelen proberen. Dit kan leiden tot onrealistische verwachtingen en gevaar voor de gezondheid. Experts benadrukken daarom het belang van klinische studies en wetenschappelijk onderbouwde therapieën bij de behandeling van kanker.

Het probleem met beweringen zoals die van Gibson is dat ze mensen kunnen afleiden van bewezen kankertherapieën. Oncoloog Hans Gelderblom benadrukt: “Patiënten die reguliere behandelingen mijden en experimenteren met onbewezen middelen lopen een groot risico. Kanker vereist wetenschappelijk onderbouwde therapieën.”

Conclusie
De bewering van Mel Gibson dat ivermectine, fenbendazol en methyleenblauw kanker kunnen genezen, is ongegrond. Hoewel sommige laboratoriumstudies hoopvolle resultaten tonen, is er geen klinisch bewijs dat deze middelen effectief zijn tegen kanker bij mensen. Het gebruik van deze middelen buiten medisch toezicht wordt afgeraden.

 

 

Over de auteur

Quinty Setligt

Mijn naam is Quinty Setlight. Ik ben verslaggever voor SvJ media in de gemeente Utrecht. Als beginnend journalist wil ik iedereen graag een kans geven om hun verhaal te vertellen. Ik interesseer me vooral in sociale en culturele onderwerpen. Met mijn enthousiasme hoop ik zoveel mogelijk mensen te informeren over het nieuws. Wie weet zie je me over een paar jaar wel voorbij komen bij NOS Stories, BNNVARA of lees je een artikel van mij in je favoriete tijdschrift.