Studenten maken zich zorgen over bezuinigingen op hoger onderwijs: “Veel onzekerheid en stress”

Studenten maken zich zorgen over bezuinigingen op hoger onderwijs: “Veel onzekerheid en stress”

Bron: Merel Bolsenbroek

De aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs zorgen voor grote onrust onder studenten. Luuk Bruijnen, voorzitter van VIDIUS Studentenunie, merkt dat de spanning onder studenten en studieverenigingen toeneemt. “Vooral bij opleidingen die dreigen te verdwijnen, zoals Keltische talen en de Italiaanse taal, heerst veel onzekerheid en angst,” zegt hij. Ook binnen bredere faculteiten, zoals de geesteswetenschappen, vragen studenten zich af welke opleidingen en voorzieningen op de schop gaan.

Studenten voelen de gevolgen nu al. Naast de onzekerheid over de toekomst van bepaalde opleidingen, vrezen ze ook voor de kwaliteit van het onderwijs. “Overbelaste docenten, te volle collegezalen en minder begeleiding, terwijl studenten misschien zelfs meer moeten betalen,” somt Bruijnen op.

Dat studenten zich zorgen maken om de bezuinigingen blijkt ook uit de resultaten van onze eigen peilingen op Instagram. Van de 124 studenten die hebben geantwoord, maken 120 zich zorgen.

Daarnaast maakt Luuk Bruijnen zich ook zorgen om het terugdringen van internationalisering. “We hebben nu al een tekort aan docenten. Als internationale docenten straks minder welkom zijn, wordt dat probleem alleen maar groter.”

Hoewel studenten steeds actiever worden in het debat, voelt Bruijnen dat hun stem in de politiek sterker gehoord zou moeten worden. “De Landelijke Studentenvakbond voert lobbygesprekken, maar het zou goed zijn als de Tweede Kamer zelf meer studenten betrekt,” stelt hij.

Niet alleen studenten maken zich zorgen; ook docenten, vakbonden en buitenstaanders. Aankomende weken vindt een estafettestaking plaats, waarbij studenten, docenten en vakbonden door het hele land, stad na stad, protesteren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Wat willen de stakers bereiken? En heeft zo’n protest echt invloed? Verslaggeefster Merel Bolsenbroek was bij de staking in Utrecht en zocht dit uit.

Over de auteur

Merel Bolsenbroek

Mijn naam is Merel Bolsenbroek. Ik heb altijd al een passie gehad voor verhalen vertellen, cultuur en het beter begrijpen van de wereld om me heen. Hoewel ik nog studeer, heb ik al een solide basis gelegd in het schrijven van artikelen, het interviewen van mensen, storytelling, verslaggeving en diepgaand onderzoek. Ik heb een scherp oog voor detail en ben enorm nieuwsgierig naar de wereld om mij heen. Tijdens mijn studie heb ik mij verdiept in onderwerpen zoals media-ethiek, nieuwsverslaggeving en cultuurjournalistiek, en heb ik al diverse journalistieke stukken geschreven voor SVJ Media. Ik blink uit in het voeren van interviews, het doen van onderzoek en het creatief vertellen van verhalen. Ik heb een natuurlijke aanleg om complexe onderwerpen op een heldere manier over te brengen. Ik ben vastbesloten om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en wil me graag richten op maatschappelijke kwesties zoals mensenrechten en klimaatverandering, maar ook op muziek en radiowerk. In de toekomst wil ik bijdragen aan bewustwording rondom urgente thema’s door middel van journalistiek. Daarnaast heb ik een grote passie voor radio, met name in de richting van muziek en shows. Ik geniet van de energie en het plezier die radio kan brengen en zou graag willen bijdragen aan programma’s die mensen samenbrengen door middel van muziek en boeiende gesprekken. Met mijn passie voor cultuur en verhalen die ertoe doen, wil ik me blijven inzetten voor waarheidsgetrouwe en impactvolle journalistiek. Mijn droom is om zowel als muziekjournalist als radiomaker aan de slag te gaan, waarbij ik impactvolle verhalen vertel en entertainment breng via verschillende mediaplatforms. E-mail: merel.bolsenbroek@student.hu.nl