Steeds meer jongeren hebben moeite met geld. Volgens het Nibud-rapport ‘Geldstress bij jongeren’ maakt ruim een derde van de studenten zich zorgen over hun financiën. Hoge huur, studiekosten en impulsieve uitgaven zorgen ervoor dat ze vaak tekortkomen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken dat veel jongeren geen goed overzicht hebben van hun inkomsten en uitgaven, waardoor ze sneller schulden maken.
Een belangrijke reden hiervoor is het gebrek aan financiële educatie. Op school leren jongeren van alles, maar nauwelijks hoe ze verstandig met geld moeten omgaan. Uit het Nibud rapport blijkt dat jongeren zonder basiskennis over geld sneller in de problemen komen. De financiële educatie in Nederland is niet tot nauwelijks geregeld, er worden geen structurele lessen gegeven over geld.
“Er wordt op dit moment te weinig tijd besteed aan de persoonlijke financiën en dit is gewoon essentieel voor de jeugd, want je ziet nu wat de gevolgen zijn”, zegt financieel expert Adine Faber-versluis.
Het NHL Stenden in Leeuwarden vindt ook dat er te weinig les wordt gegeven over financiën. Dit ontbreekt vooral bij de jongvolwassen doelgroep. Fetze Pijlman en Edson da Graça vertellen aan verslaggever Britt Moons waarom die financiële educatie juist zo belangrijk is.
De gevolgen van geldproblemen gaan verder dan alleen een lege bankrekening. Volgens het Geldstress-rapport hebben financiële zorgen een grote impact op de mentale gezondheid van jongeren. Stress over geld kan leiden tot slaapproblemen, onzekerheid en zelfs slechtere studieprestaties. Sommige studenten stoppen zelfs met hun opleiding omdat ze hun geldzaken niet meer op orde krijgen. “Één op de vijf jongeren heeft last van geldstress en dit is gewoon een aanslag op de mentale gezondheid. Dit heeft natuurlijk daarna weer invloed op de fysieke gezondheid. Door dit soort stress komen jongeren sneller in een cirkel waar ze bij dagelijkse bezigheden niet meer goed functioneren op bijvoorbeeld school of werk”, zegt Adine.
Er zijn initiatieven zoals ‘de week van het geld’ die jongeren willen helpen met financiële educatie, maar hebben die ook echt zoveel invloed? Adine denkt van niet: “Het zorgt voor een stukje bewustwording, het heeft natuurlijk nog geen drastische verschillen gemaakt over de jaren heen. Het is daarnaast wel heel fijn om zulke initiatieven te hebben in Nederland”.
Ook in onze uitzending is er aandacht besteed aan de Week van het Geld. Marnix van der Waals, consulent financiën informatie en advies vertelt meer over hoe educatie de situatie voor studenten kan verbeteren.