Meer dan 5000 jaar geleden ontstonden de hunebedden, in een periode die archeologen het Neolithicum noemen, ook wel de Nieuwe Steentijd. De bouwers van de hunebedden worden ook wel het Trechterbekervolk genoemd. Deze naam kregen ze vanwege het aardewerk dat zij achterlieten in de hunebedden: vooral bekers met een trechterachtige vorm. Maar hoeveel weten we eigenlijk verder over de bouwers van deze monumenten?
Het Trechterbekervolk bestond uit boeren die in boerderijen woonden, in kleine dorpjes. Daan Raemaekers, hoogleraar Archeologie van Noordwest-Europa aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt dat er eigenlijk best veel bekend is over de hunebedbouwers:
“We weten hoe de mensen er ongeveer uitzagen, omdat er genetisch onderzoek is gedaan. We weten ook hoe veel van hun voorwerpen eruitzagen. Door de hunebedden weten we behoorlijk veel over hoe ze met hun doden omgingen, maar ook over hun manier van leven en hoe groot hun wereld was. Je ziet bijvoorbeeld voorwerpen die hier niet vandaan komen, maar uit andere delen van Europa.”
De hunebedden komen niet alleen voor in Noord-Nederland. Ook in bijvoorbeeld Zweden, Duitsland, Frankrijk en Polen zijn hunebedden te vinden. De zandgrond in Drenthe is vaak zuur, wat ervoor zorgt dat menselijke resten in Nederlandse hunebedden slecht bewaard zijn gebleven. In Zweden is de bodem anders, waardoor daar wel veel menselijke resten zijn teruggevonden. Hierdoor is in Zweden ook veel onderzoek gedaan naar deze resten.
Raemaekers doet zelf ook nog veel onderzoek naar de hunebedden:
“Ik heb in de zomer van 2023 opgravingen gedaan bij een hunebed, dus ik ben daar nog steeds mee bezig. Ik heb op dit moment een groot project met de provincies Overijssel en Gelderland en het aangrenzende Duitsland, om alle archeologie uit deze periode in kaart te brengen en te analyseren.”
Bekijk hieronder de video om erachter te komen wat hunebedden precies zijn en waarom ze gebouwd zijn.