Wat begon met simpele tags op treinen in New York in de jaren ’60, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde kunstvorm die gemeenschappen samenbrengt ook in Amsterdam Nieuw-West. Dankzij het Street Art Museum Amsterdam (SAMA) is de wijk uitgegroeid tot een openluchtmuseum vol kleurrijke muurschilderingen, die niet alleen esthetisch zijn, maar ook mensen verbinden.
“Street art is een bottom-up-beweging,” zegt Anna Stolyarova, oprichter van SAMA. “Het ontstaat op straat, is flexibel en doe-het-zelf.” Sinds 2015 organiseert het museum workshops en sinds 2019 ook tours, met als doel kunst dichter bij de buurt te brengen.
Street art kent een lange geschiedenis. In 1968 werd graffiti populair in New York, waar schrijvers hun naam en straatnummer overal tagden. Taki183 werd een pionier, zijn tags sierden metro’s en stations. In de jaren ’80 verspreidde graffiti zich wereldwijd, vaak verbonden aan punk en hiphop.
Toch veranderde het beeld opnieuw. Dankzij kunstenaars als Banksy en de opkomst van het internet kreeg street art artistieke erkenning. Tegenwoordig worden werken verkocht in galeries en gevierd op festivals wereldwijd.
SAMA laat zien hoe straatkunst een sociaal en educatief middel kan zijn. In de tuin achter het kantoor ontstond een buurttuin met hulp van buurtbewoners en VU-studenten. “Dit laat zien dat het draait om gemeenschap. Street art geeft aan de buurt. Wij proberen dat met de tuin ook,” legt Stolyarova uit.
Street art is tegenwoordig niet alleen een kunstvorm, maar een manier om buurtbewoners samen te brengen met een muurschildering als excuus.
Overal waar je kijkt is wel kunst te zien en daarvoor hoef je niet eens musea te bezoeken. Overal waar je kijkt is wel wat te zien en het is er voor iedereen. Ik ging opzoek naar de kunstwerken in de buitenlucht.