Al jarenlang wordt het vrouwenvoetbal weggezet als ondergeschikt, maar echter beginnen de cijfers en kijkcijfers hier verandering in te brengen. Naast het aantal vrouwelijke spelers dat wereldwijd enorm toeneemt krijgt ook het de commerciële kant van de sport meer erkenning. Het WK Vrouwenvoetbal en andere grote toernooien trekken ondertussen tientallen miljoenen kijkers en ook investeren clubs meer in hun vrouwenelftallen. Toch blijft het verschil tussen het mannen- en vrouwenvoetbal heel groot wat betreft beloning, zichtbaarheid en faciliteiten, ondanks dat het vrouwenvoetbal bewijst meer waard te zijn.
Documentaires als “The Equalizer” (2022, FIFA+), waarin de strijd om gelijkheid op en naast het veld wordt gevolgd, en “This Is Football” (Amazon Prime Video), die een aflevering wijdt aan de impact van vrouwenvoetbal wereldwijd, tonen hoe de sport een bredere maatschappelijke functie krijgt. Ook “LFG” (HBO Max), over het Amerikaanse vrouwenelftal en hun juridische strijd voor gelijke betaling, laat zien dat deze discussie veel verder gaat dan het veld.
De weg naar gelijkwaardigheid blijft hobbelig. De financiële kloof tussen mannen- en vrouwenclubs is enorm en zal ook nooit helemaal verdwijnen. Daarnaast is de aandacht van de media tijdelijk en verdeeld. Toch groeit het besef dat investeringen in het vrouwenvoetbal voordelig zijn en een toekomstwaarde bevatten. In het volgende item worden niet alleen de ongelijkheden benoemt, maar wordt ook getoond waar de kansen liggen. Want het verbeteren van de omstandigheden binnen het vrouwenvoetbal, bouwt mee aan een inclusievere en modernere sportwereld.
In dit audio-item wordt belicht hoe het vrouwenvoetbal steeds vaker gezien wordt als een verstandige investering. Het is aantrekkelijk voor sponsors, de media en ook voor een jonger publiek dat diversiteit belangrijk vindt.