Factcheck: Een hogere Nutri-Score betekent niet meteen een gezonder product

Factcheck: Een hogere Nutri-Score betekent niet meteen een gezonder product

Bron : Consumentenbond

Tegenwoordig is er tijdens een rondje door de supermarkt geen ontkomen meer aan: de Nutri-score. Het voedselkeuzelogo dat aangeeft hoe gezond een product is. Maar een hogere Nutri-Score betekent niet meteen een gezonder product, meldt de Volkskrant. Het systeem zou ervoor zorgen dat consumenten onterecht de indruk krijgen dat ongezond voedsel gezond is.

Oorspronkelijke claim https://www.volkskrant.nl/columns-van-de-dag/de-nutri-score-is-een-rot-systeem-dat-ten-onrechte-de-indruk-wekt-gezond-voedsel-te-promoten~b1a5d58c/

Wat is Nutri-Score?
Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Nederland heeft in 2024 het logo officieel ingevoerd. Het gebruik van het voedselkeuzelogo is vrijwillig en wordt niet verplicht. Het verplicht stellen van een voedselkeuzelogo moet op Europees niveau worden bepaald. De Consumentenbond zet zich samen met andere Europese consumentenorganisaties in om Nutri-Score in Europa verplicht te stellen.
Op basis van hun samenstelling worden producten beoordeeld en krijgen zij een bepaalde score. De range van de score loopt van A, donkergroen, tot E, donkeroranje.

 Nutri-Score als hulpmiddel
Nutri-Score is een middel om de consument te helpen met het maken van een verstandige keuze op het gebied van voeding. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat Nutri-Score producten van hetzelfde soort met elkaar vergelijkt. Hierdoor wil een groene A dus niet meteen zeggen dat het product ook daadwerkelijk gezond is. De groene A geeft aan dat het product, in vergelijking met hetzelfde soort producten, een betere samenstelling heeft dan een product met een lagere score. Het gebruik van de Nutri-Score is vooral handig wanneer het product niet in de Schijf van Vijf staat. Dit om te kijken welk product een betere samenstelling heeft. Op de website van het Voedingscentrum wordt een stappenplan aangeboden om aan te geven hoe je de Nutri-Score kan gebruiken.

Michelle van Roost is voedingsdeskundige en oprichtster van Voedingsjungle, ze zette zich in om Nutri-Score meer in lijn te krijgen met de Nederlandse voedingsrichtlijnen, omdat Nutri-Score nog niet goed overeenkwam met de Schijf van Vijf. Dit veroorzaakte soms verwarring.
“De Nutri-Score kan onbedoeld minder gezonde producten promoten, bijvoorbeeld een diepvriespizza. Als je ’s avonds weinig tijd hebt om te koken, maar toch een verantwoorde maaltijd op tafel wilt zetten, dan kan je makkelijker verleid worden om toch die diepvriespizza met een Nutri-Score A of B op tafel te zetten. Die Nutri-Score A of B geeft je dan nog een best gezond gevoel, terwijl het niet om een gezond product gaat. Wanneer je naar de samenstelling van het product kijkt, zet je diezelfde diepvriespizza niet op tafel als gezonde maaltijd. Het bevat bijvoorbeeld te weinig groente en nog steeds veel zout en verzadigd vet”, aldus Van Roost.

Rekenmodel van de Nutri-Score
Eerder is al vastgesteld dat producten worden beoordeeld op basis van hun voedingswaarde. Op basis van de voedingswaarde en gebruikte ingrediënten krijgt een product punten. Voor ongezonde voedingsstoffen krijgt een product negatieve punten en voor gezonde voedingstoffen krijgt een product positieve punten. De eindscore is gebaseerd op de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten in een product. Dit geeft de  Consumentenbond aan op hun website. Gebaseerd op de totaalscore krijgt een product dan de beoordeling A, B, C, D of E.

Van Roost pleit ervoor om meer productcategorieën van elkaar te onderscheiden: “Als je een specifieke categorie hebt en je gaat differentiëren, bijvoorbeeld de productcategorie brood en broodproducten, wordt brood afgerekend op de kernkwaliteit van brood. Op de hoeveelheid vezels, het zoutgehalte en wellicht ook het gebruik van gejodeerd zout of bakkerszout. Maaltijden kunnen dan ook worden afgerekend op de criteria van een kant-en-klare-maaltijd. Als je dat voor je hebt, kan je beter sturen op een gezondere voedselkeuze en dan uiteindelijk hoop je dat dat leidt naar een gezonder voedingspatroon.” Dit voorstel van meer productcategorieën is al een aantal jaren terug ingediend bij het bestuur van Nutri-Score. Dit is tot op heden helaas niet aangepast, volgens Van Roost.

 Wat is gezond voedsel?
Het RIVM geeft aan dat een gezond menu rijk is aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten en genoeg magere melkproducten bevat. Gezonde voeding heeft genoeg, maar niet te veel ongunstige voedingsstoffen, zoals zout, suiker en verzadigd vet.
De Schijf van Vijf is een hulpmiddel om gezonder én duurzamer te eten. Iedereen kan de Schijf van Vijf op eigen wijze invullen.

Marjolijn Hut, diëtist en eigenaresse bij Alwes, wijst de Schijf van Vijf aan als de basis voor gezond voedsel. Hut benadrukt dat, als iedereen volgens de Schijf van Vijf zou eten, er veel minder hart- en vaatzieken zouden zijn.
“De Nutri-score is vrij omstreden. Het is eigenlijk gewoon geen werkbaar systeem, omdat het zo onduidelijk is. Je moet cliënten twintig keer uitleggen dat een groene score niet betekent dat het product gezond is, omdat er vergeleken wordt binnen een productgroep”, aldus Hut.

 Conclusie
In conclusie kunnen we hier stellen dat een hogere Nutri-Score niet betekent dat een product ook daadwerkelijk een gezonde samenstelling heeft. De Nutri-Score is bedoeld om producten binnen dezelfde categorie met elkaar te vergelijken en kijkt maar naar een beperkte set van voedingsstoffen. Een product met Nutri-Score A heeft binnen zijn productgroep een betere voedingssamenstelling dan andere producten, als je dan specifiek kijkt naar die beperkte set van voedingsstoffen, zoals zout, verzadigd vet en eiwit. Dit kan leiden tot verwarring, omdat consumenten kunnen denken dat door de hogere score het product gezonder is, wat dus niet het geval is. Deskundigen benadrukken dan ook dat de Nutri-Score slechts een hulpmiddel is, met name voor producten buiten de Schijf van Vijf. Belangrijk is om naar de totale voedingswaarde te kijken bij het maken van gezonde keuzes.

Over de auteur

Milou Straus

Milou Strauss, 20 jaar, wonend in Castricum. Haar grote passie ligt bij Formule 1 en Engelse literatuur. Haar droom is om later te werken binnen de autosport. Milou heeft veel zin om komend jaar producties te maken voor SvJ media en zich te ontwikkelen als journalist.