“TikTok-influencer Marlou Winkler beweert dat ‘1 eetlepel chiazaad in water met citroensap helpt tegen een opgeblazen gevoel’. Het is een nieuwe trend op tiktok en er zijn steeds meer influencers die chiazaad op de voorgrond plaatsen. Het platform staat vol met recepten voor een zogenaamd ‘’wonderdrankje’’ van water, chiazaad en citroensap. Dit zou ervoor zorgen dat je minder last hebt van een opgeblazen gevoel. Het klinkt misschien onschuldig, maar is dit wel zo?
Oorspronkelijke claim: https://vm.tiktok.com/ZIJWLFy6j/
Waar komt het vandaan?
Marlou Winkler stelt dat de vezels in chiazaad helpen tegen een opgeblazen buik. In haar TikTok-video vertelt ze dat ze zich verzadigd voelde na het drinken van het chiazaad drankje, waardoor ze minder honger had. Ze merkt echter op dat het drankje niet helpt om buikvet te verliezen, maar wel zou zorgen voor een minder opgeblazen buik, waardoor deze platter blijft. In de reacties op de video melden echter veel mensen dat het drankje bij hen juist het tegenovergestelde effect heeft en voor een opgeblazen gevoel zorgt.
Werkt het ‘’wonderdrankje’’ nou wel of niet? Volgens diëtiste Sanne Mouha zou het kunnen werken op korte termijn. Maar het hangt wel af van je eetpatronen. Sanne werkt als diëtist in het universitair ziekenhuis in Antwerpen.
Opgeblazen gevoel
”De vezels die in de chiazaad zitten kunnen helpen de stoelgang te stimuleren. Ze hebben een positieve werking op de darmbewegingen, waardoor je minder last kan hebben van een opgeblazen gevoel”, aldus Sanne. Onderzoek van voedingsdeskundige Ilse de Groot bevestigt dat chiazaad, dankzij zijn hoge vezelgehalte, bijdraagt aan een efficiëntere vertering van voedsel en een regelmatige stoelgang.
Wetenschappelijk bewijs
Volgens Sanne Mouha is er geen wetenschappelijk bewijs dat 1 theelepel chiazaad in water met citroensap helpt tegen een opgeblazen buik. ‘’Er zijn geen studies die hier expliciet onderzoek naar hebben gedaan. Er is wel veel onderzoek naar de vezels, maar niet specifiek naar chiazaad. ‘’
Bijwerkingen en nadelen
‘’Het drankje bevat heel weinig voedingsstoffen, zeker als je het vergelijkt met een normaal ontbijt”, aldus Sanne. Wat ook weer als gevolg heeft dat je gedurende de dag meer honger krijgt. ‘’Het laatste ingrediënt, citroensap, is slechts toegevoegd voor de smaak. Maar dat is slecht voor je tandglazuur, dus kun je beter laten staan.”
Het drankje is dan ook af te raden voor mensen met darmproblemen en maagzweren. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je juist meer buikpijn krijgt en dat het darmproblemen veroorzaakt. Dit wordt ook verteld in het onderzoek van Ilse de Groot. ”Door de hoge concentratie aan vezels kun je last krijgen van je darmen. Dit is echter per persoon verschillend”, aldus Ilse.
Conclusie
Volgens Sanne gaat het drankje tijdelijk een lichter gevoel geven, vooral mensen die snel last hebben van constipatie (verstopping).‘’Maar verder is het eigenlijk een foute claim.” Sanne stelt dat het drankje dus niet alle voedingsstoffen bevat die je lichaam nodig heeft. ”Iedereen die een normaal gezond ontbijt eet, gaat er geen direct effect van zien.”