Aanpak tegen voedselverspilling bij je thuis

Aanpak tegen voedselverspilling bij je thuis

Voedselverspilling is een groot probleem, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Elk jaar belanden er miljoenen kilo’s eetbaar voedsel in de prullenbak.  Volgens Monitor Voedselverspilling van Wageningen University & Research (WUR) vindt deze verspilling plaats in de hele keten: van de boerderij tot ons bord, van de lopende band tot het restaurant.

In het kader van de week tegen voedselverspilling worden door het hele land acties georganiseerd om bewustwording te creëren en mensen te inspireren om beter om te gaan met eten. Maar hoe ga je om met anti-verspilling in de praktijk? Cees van Tol is thuiskok en voedselverspillingsbestrijder die hier dagelijks mee bezig is.

Voor Van Tol is het niet zomaar een trend maar haar manier van leven. Van Tol kookt eigenlijk alleen maar ingrediënten van Too Good To Go-pakketten en producten die in de winkel zijn afgeprijsd omdat de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. Van Tol: ‘’Ik bespaar hiermee geld, verminder mijn ecologische voetafdruk, en kan creatief losgaan in de keuken.’’

Volgens Van Tol is brood een van de producten die het vaakst wordt weggegooid. ‘’Dat is nergens voor nodig,’’ benadrukt ze. ‘’Je kunt brood invriezen, er croutons van maken, of zelfs gebruiken voor paneermeel of broodpudding.’’ Haar man stopt de overgebleven kapjes in de vriezer zodat zij ze later kan roosteren.

Het belangrijkste advies dat ze wil meegeven: ‘’Voorkom dat je producten in huis haalt die je uiteindelijk niet gebruikt, en wees creatief met wat je wel hebt. Verspilling voorkomen is zo makkelijk, maar je moet er wel voor openstaan en bereid zijn om er een beetje moeite voor te doen. Een beter milieu begint echt bij jezelf.’’ Van Tol laat zien dat de strijd tegen voedselverspilling er een is die iedereen kan aangaan. Met een beetje creativiteit en de juiste mindset kunnen we samen zorgen dat we minder in de afvalbak gooien, en maken we de wereld net een beetje beter.

Reportage over week tegen voedselverspilling in Rotterdam:

 

Over de auteur

Yula Bello

Ik ben Yula Bello en ben tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben 19 jaar oud en kom uit Amsterdam. Ik ben nieuwsgierig, sociaal en zit op voetbal. Mijn interesses zijn radio, podcast maken en nieuws presenteren. Ik zou in de toekomst ook graag iets met film doen, ik weet nog niet wat maar daar kom ik in deze studie wel achter. Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik veel met het nieuws bezig ben en graag creatief te werk ga.