Trump wil geen debat meer met Harris

Trump wil geen debat meer met Harris

Het werd al een tijdje gespeculeerd dat het debat op 10 september tussen Donald Trump en Kamala Harris wellicht de laatste zou zijn. Deze geruchten lijken nu bevestigd, aangezien Trump via sociale media heeft aangegeven dat hij niet langer bereid is om in debat te gaan met Harris. “Een winnaar kan niet twee keer winnen,” verklaarde Trump in een bericht, waarin hij zichzelf de overwinnaar van het debat noemde.

Winnaar

Echter, deze zelfverklaarde overwinning wordt niet door alle media gedeeld. Zowel FOX als CNN stelden dat Kamala Harris de bovenliggende partij was in het debat. Dit creëert een opmerkelijke dynamiek, waarbij Trump een debat verlaat terwijl hij zich als winnaar ziet, terwijl de publieke opinie mogelijk anders is.

Peilingen

Chris Nijhuis, docent politicologie en expert in Amerikaanse politiek, wijst erop dat Trump zijn beslissing om niet opnieuw te debatteren vanuit een strategisch perspectief te begrijpen is. “Kandidaten die voorstaan in de peilingen willen vaak niet meer debatteren om fouten te vermijden, terwijl kandidaten die achterstaan juist meer debatten willen om hun positie te verbeteren,” aldus Nijhuis. Hij benadrukt echter dat de effecten van het debat op de peilingen nog moeten blijken. “Als Harris in de komende weken een voorsprong opbouwt, zou Trump waarschijnlijk wel weer een debat willen, zeker als de druk toeneemt.” Nijhuis ziet ook een strategisch element in Trump zijn uitspraken. “Het is mogelijk dat Trump deze uitspraak gebruikt als onderhandelingstactiek, om de indruk te wekken dat hij alleen opnieuw wil debatteren als Harris concessies doet, bijvoorbeeld over de debatregels.”

Running mates

Hoewel Trump zich nu lijkt terug te trekken, sluit Nijhuis niet uit dat er toch een nieuw debat komt. “Historisch gezien kunnen tweede debatten heel anders uitpakken, zoals Obama in 2012 bewees. Trump kan dit moment nog heroverwegen als hij merkt dat het hem politiek voordeel oplevert.” Voor nu is het uitkijken naar het debat van de running mates van Trump en Harris. Het debat tussen Vince en Walz zal op 1 oktober plaats vinden.

 

Bekijk hier het interview met Roos Verburgh, buitenlandredacteur bij Nieuwsuur, waar ze zich specifiek richt op de verkiezingen in Amerika en Europa. Eerder werkte ze in Washington voor de NOS. In dit interview blikt ze terug op het debat tussen Trump en Harris.

Over de auteur

Arne Visser

Arne Visser is een gedreven journalist die altijd opzoek naar interessante onderwerpen die spelen in het dagelijks leven. In zijn vrije tijd is Arne een fanatiek sportliefhebber. Hij beheerst de kunst van het hockeyen als geen ander, scheurt graag over de skipistes en vaart met plezier de open zee op. Deze activiteiten hebben hem geleerd om vastberadenheid en teamwork te waarderen, eigenschappen die van onschatbare waarde zijn voor zijn toekomstige carrière.. Nu focust hij zich op het uitbreiden van presentator en journalistieke vaardigheden. Zijn ambities zijn groots. Arne streeft ernaar een groots presentator van een televisieprogramma te worden. Arne heeft zijn leiderschapskwaliteiten ontwikkeld doordat hij in het verleden gecoacht en training gegeven heeft aan jonge hockeyliefhebbers. Hier heeft hij geleerd om mensen te inspireren en aan te moedigen. Met vastberadenheid en passie zal Arne ongetwijfeld zijn weg banen naar de top van de mediawereld en de harten van velen veroveren met zijn journalistieke talent.