Afghaanse vrouwen zingen tegen stemverbod

Afghaanse vrouwen zingen tegen stemverbod

Bron: Pixabay

Afghanistan – Vrouwen in Afghanistan mogen niet meer publiekelijk praten, zingen of voordragen, omdat hun stem als ‘’te intiem’’ wordt beschouwd voor het openbare leven. Uit protest tegen de nieuwe maatregelen plaatsen Afghaanse vrouwen video’s van zichzelf online waarop ze aan het zingen zijn. De vrouwen zingen over hoe hun stem niet verboden of beschamend is en dat de Taliban hun stem niet kunnen verbieden.

Deze nieuwe wet vormt een verdere aanscherping van de toch al strikte regels die gelden voor vrouwen in Afghanistan. Sinds de Taliban in 2021 opnieuw de macht in het land grepen zijn vrouwenrechten in een rap tempo ingeperkt. Zo mogen meisjes van 12 jaar en ouder niet meer naar school, vrouwen mogen niet werken en alleen nog met een bedekt gezicht en lichaam onder begeleiding van een echtgenoot of mannelijk familielid op straat verschijnen.

Husna Jalal vluchtte drie jaar geleden samen met haar moeder uit Afghanistan voor de Taliban. Het liefst zou Husna alle vrouwen uit Afghanistan halen. “Voor jonge Afghaanse vrouwen is het echt een nachtmerrie. We hadden nooit verwacht dat we van het ene op het andere moment gevangen zouden zitten tussen de vier muren van ons huis. Onze moeders hebben dit eerder meegemaakt, maar voor ons is het een schok.”

Om toch iets te kunnen doen vanuit Nederland, startte Husna het online platform Young Afghan Women Movement op voor jonge Afghaanse vrouwen. Zo zet zij het werk voort dat ze in Afghanistan deed. “We zetten psychologische hulp op en bieden Engels les aan. Zodat we niet opnieuw een generatie vrouwen krijgen die achterloopt.’’

Wie zich ook inzet voor de burgers in Afghanistan is Elke Kuijper. Elke is woordvoerster van mensenrechtenorganisatie Amnesty International en werkt hier al ruim 22 jaar. In de onderstaande audio gaan we met haar in gesprek over de online protesten van de Afghaanse vrouwen.

Over de auteur

Sanne Schild

Mijn naam is Sanne Schild (24 jaar), verslaggever voor SvJ Media in Utrecht Centrum. Momenteel studeer ik aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ik hou van lezen, schrijven en vind het belangrijk om relevante maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Mijn ambitie is om in de toekomst te werken bij een dagblad en/of tijdschrift. Contact: sanne.schild1@student.hu.nl