Factcheck: migratie, klimaatbeleid en stikstofregels zijn niet de reden voor ons woningtekort

Factcheck: migratie, klimaatbeleid en stikstofregels zijn niet de reden voor ons woningtekort

Forum voor Democratie postte 10 september een bericht op X waarin zij beweerde dat massale immigratie, het klimaatbeleid en de beknellende stikstofregels de woningmarkt uit balans zouden brengen en door deze factoren aan te pakken we weer een gezonde woningmarkt zouden creëren. Dat is onjuist. De factoren hebben zeker te maken met de woningmarkt, maar zijn uit de context getrokken.

Originele claim: https://x.com/fvdemocratie/status/1833419083112493346  (Let op: deze factcheck is uitgevoerd op basis van beschikbare informatie op de datum van de publicatie.)

Oordeel:

Onwaar

 

Bron van bewering:

Dat we in Nederland veel te maken hebben met immigratie, het klimaatbeleid en stikstofregels kunnen we niet te ontkennen. Echter beweert Forum voor Democratie (FVD) in een post op X dat deze zaken de huizenmarkt volledig uit balans brengen en dat alleen door een immigratiestop, een hernieuwd remigratieprogramma en het volledig schrappen van het klimaat- en stikstofbeleid we een gezonde woningmarkt kunnen realiseren.

Op de website van FVD stelt de partij de bewering nog stelliger: Het zouden de (belangrijkste) oorzaken van het woningtekort moeten zijn. Dit brengt veel vraagtekens naar boven. Hoe zit het nu écht met het huidige woningtekort?

 

Waarom onwaar:

Forum voor Democratie beweert dus dat enkel met een immigratiestop, een hernieuwd remigratieprogramma en het volledig schrappen van het klimaat- en stikstofbeleid een gezonde woningmarkt kan worden gerealiseerd. Dat klinkt erg kort door de bocht. Om erachter te komen hoe het precies zit, is het nodig om de bewering op te breken en per stuk te analyseren.

  1. Migratie

Uit het rapport van ABF Research over het woningtekort blijkt dat ondanks meerdere pogingen om het tekort te verminderen er sinds 2006 het tekort steeds meer toeneemt. De bevolkingsgroei heeft hier weldegelijk mee te maken. We groeiden zo hard, dat de bouw het tekort niet meer kon bijbenen. Maar in hoeverre heeft de “massale migratie” die FVD benoemd hier dan mee te maken? Volgens Leon Groenemeijer, senior onderzoeker van ABF die o.a. gespecialiseerd is in de woningmarkt, heeft de migratie er niet mee te maken: “Het beleid voor de ruimtelijke ordening is jarenlang verwaarloost waardoor er een discrepantie is ontstaan tussen de bevolkingsgroei en woningbouwplannen, dat heeft niet zo zeer te maken met de omvang van de migratie.”

Naast de bevolkingsgroei heeft er de afgelopen jaren ook een enorme verandering in de gezinssamenstelling plaatsgevonden. “Vroeger in de jaren 60/70, woonde we gemiddeld met vier of vijf mensen in een woning en nu is dat minder dan twee. Als je daar niet voor bijbouwt dan krijg je de problemen waarmee we nu mee zitten”, vult Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis aan. Door gebrekkige doorstroming zitten ouderen vaak in een té groot huis die ook beschikbaar had kunnen zijn voor een gezin(netje). “Het aantal huishoudens wordt versterkt door instroom, maar dat gaat maar voor een klein deel over asiel en de rest zijn arbeidsmigranten en expats”, vervolgt de la Porte. Ondanks FVD het zo laat lijken dat deze migranten het probleem zijn, zijn ze juist essentieel voor het oplossen van het woningtekort. “Nederlanders hebben weinig ambitie om in de bouw een carrière te maken, daar hebben wij een tekort aan. Als je een stop zet om arbeidsmigranten om hier te komen zitten we met een gigantisch probleem.” We kunnen hiermee dus wel stellen dat migratie niet het probleem is en dat dit weghalen alleen maar averechts gaat werken: wie gaat er anders in de bouw werken? “Het is het verlangen naar een romantisch beeld naar een vroeger dat nooit heeft bestaan”, zegt de la Porte.

  1. Klimaatbeleid en stikstofregels

De stikstofregels leggen volgens FVD veel beknellende maatregelen op voor de bouw, waardoor er niet gebouwd kan worden. Maar volgens Groenemeijer valt dit reuze mee. Volgens hem zijn er slechts heel beperkt maatregelen opgelegd. Toch zijn de maatregelen er wel en hebben ze invloed. Als we deze stikstofregels op zouden heffen, zouden we dan een stapje verder zijn in het tekort verminderen? Hanke Struik, de directrice van ProWonen, zegt van niet. “Je kunt niet alles willen. Maar het is niet zo, en dat is wat FVD wel zegt, dat stikstof het probleem is en ‘dat als we daar dan mee op gaan houden dat er weer gebouwd kan worden’, zo werkt dat natuurlijk niet. Dat is het ontkennen van iets wat er wel is. Dat is hetzelfde als je kop in het zand steken.”

Het klimaatbeleid omtrent bouwen zorgt ervoor dat er op bepaalde gebieden niet gebouwd mag worden, FVD ziet dit als een onbalans. Groenemeijer zegt de relatie tussen het woningtekort en het klimaatbeleid helemaal niet te zien. “Het is voor toekomstige bewoners van belang dat ze bijvoorbeeld niet in overstromingsgebieden gaan bouwen.” Volgens Groenemeijer is het uiteindelijk alleen maar van belang voor de bewoners zelf.

 

Conclusie

“De woningmarkt is af”, is de uitspraak van Stef Blok, voormalig VVD-minister, die volgens Leon Groenemeijer en Hanke Struik wel de echte reden zijn van het woningtekort. Door klimaatbeleid, stikstofregels en de migratie strenger aan te pakken lossen we het woningtekort dan ook niet op. We beschouwen de bewering als onwaar omdat:

  • Scheve groei tussen groei bevolking en de bouw de oorzaak is
  • Migratie nodig is voor de bouw
  • Klimaat en stikstofregels afschaffen niet voor meer bouw gaat zorgen

Over de auteur

Lotte Tieleman

Lotte Tieleman (2005) is met de pen in haar hand geboren. Ze schreef al vroeg haar eigen verhalen. Als beginnend journalist houdt ze zich graag bezig met cultuur, politiek en het klimaat. Ze wil met haar producties graag mensen inspireren, informeren en tot denken aanzetten.