Overgewicht in Nederland blijft een groot probleem

Overgewicht in Nederland blijft een groot probleem

Bron: bymuratdeniz

Obesitas is in de afgelopen veertig jaar verdrievoudigd, dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ook het overgewicht in Nederland is flink toegenomen. Zo heeft zo’n 50% van de Nederlanders overgewicht, terwijl in vergelijking maar 1% ondergewicht heeft. Deze cijfers zijn een van de aanleidingen van de Nationale Sportweek in Nederland. In deze week, die vrijdag 20 september begint, worden mensen gestimuleerd om meer te gaan bewegen.

We spreken vanaf overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Bij een BMI die boven de 30 komt spreken we van obesitas, als dit aantal nog hoger oploopt komen ook de termen morbide obesitas en super obesitas in beeld. Door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters kan je achter je BMI komen, hierdoor kan je dus ook checken of jij een gezond lichaamsgewicht hebt.

Mevrouw Binckhorst, vestigingsmanager van de obesitaskliniek in Den Haag benadrukt dat sporten enorm belangrijk is voor de gezondheid van de mens. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen bewegen en dat dit gestimuleerd wordt. Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat mensen weten dat overgewicht niet komt omdat je te weinig beweegt of te veel eet. Er zijn heel veel redenen dat mensen overgewicht kunnen hebben. Het kan te maken hebben met psychische factor, medische aandoening of het kan genetisch zo bepaald zijn.

Ondanks dat er veel redenen zijn dat mensen aan overgewicht kunnen leiden blijkt uit onderzoek van het zorgwijzer dat de grootste oorzaak toch het over consumeren is. Dit over consumeren is volgens Binckhorst niet de oorzaak waar zij het meest in aanraking komen. In hun kliniek wordt in de meeste gevallen een proces aangeboden waar een maagverkleining bij hoort. Dit zorgt niet alleen voor een beter gewicht maar lijdt in de meeste gevallen ook tot het beste resultaat wat betreft gezondheid. Bij zo’n maagverkleining is het mogelijk om 30% lichaamsgewicht te verliezen met de gewenste gezondheidseffecten, juist deze gezondheidseffecten zijn voor het verdere leven van de patiënten belangrijk.

Verslaggever Max Kien is op pad gegaan om te kijken hoe belangrijk het voor jongeren is om te sporten.

Over de auteur

Max Kien

Max Kien Journalist Ik ben Max Kien geboren in de winter van 2006, sport is mijn specialiteit en ook mijn grote passie. Door middel van mijn journalistieke werken wil ik mensen mijn passie voor de sport over brengen. Reizen over de hele wereld is ook een van mijn grote liefdes. De fraaiheid van onze aarde zou iedereen moeten kunnen waarnemen. Voor mij zou het meer dan een eer zijn om documentaires te maken over onze verfijnde aardbol. Tot slot vind ik het heerlijk om mij te focussen op een onderwerp en hier helemaal in op te gaan.