FactCheck:’’meer dan de helft van de verdachten van een misdrijf heeft een migratieachtergrond’’

FactCheck:’’meer dan de helft van de verdachten van een misdrijf heeft een migratieachtergrond’’

Plenaire zaal Tweede kamer - Afbeelding gemaakt door Husky

Afgelopen woensdag en donderdag waren de Algemene Politieke Beschouwingen. Hierin ging het ook onder andere over asiel en de noodwet die het kabinet wil doorvoeren. In dat debat had Geert Wilders een discussie met fractievoorzitter van Denk Stephan van Baarle. In deze discussie deed Geert Wilders de uitspraak dat meer dan de helft van de verdachten van een misdrijf een migratieachtergrond heeft.

Onderzoek:

Nadat hij deze uitspraak deed volgde een hoop cijfers die hij noemde. Deze luidde als volgt: twee/derde van de gedetineerden hebben een migratieachtergrond, 66% van de zakkenrollers heeft een niet-westerse migratieachtergrond, 60% van de straatroven wordt gedaan door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, 40% van de drugsmisdaden worden gepleegd door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, 39% van de geweldsmisdrijven worden gepleegd door iemand met een niet-westerse migratieachtergrond, datzelfde geldt voor vuurwapengeweld. Tenslotte 46,5% van de gevangenissen zitten vol met mensen met een niet-westerse migratieachtergrond.

Omdat Geert Wilders geen bron noemde bij de cijfers die hij noemde moest ik zelf opzoek naar de bron van de cijfers. Uiteindelijk komen de cijfers van het CBS vandaan en deze luiden als volgt: in 2022 waren er in totaal 158.290 verdachten van een misdrijf in Nederland. Hiervan hadden 84.520 een migratieachtergrond. Dit komt neer op 53,4%. Uit deze cijfers kun je opmaken dat deze uitspraak van Geert Wilders klopt. Maar wat is er van de andere cijfers waar?

In 2022 hadden 20.610 van de 30.380 gedetineerden een migratieachtergrond. Dit komt dus overeen met de uitspraak van Wilders. Bij de andere cijfers is er iets geks aan de hand. De cijfers komen niet overeen met de uitspraken van Wilders en er is nergens anders te vinden waar deze cijfers vandaan zijn gehaald. Hierbij vind je wel het totaal aantal delicten in 2022 maar niet de cijfers van niet-westerse migranten. Dit maakt deze cijfers oncontroleerbaar.

Context:

“Die uitspraken van Wilders zijn bedoeld voor de bühne; het heeft helemaal niets te maken met asiel. Sterker nog, uit veel cijfers blijkt dat de criminaliteit onder asielzoekers juist lager is, afgezonderd de problemen in opvangcentra.” Zegt Heinrich Winter, hoogleraar Bestuurskunde op de Rijksuniversiteit Groningen. “Wilders heeft een rechts-radicale agenda die vaak geheel los staat van de werkelijkheid, maar vooral bedoeld is de achterban een rad voor ogen te draaien.” De uitspraken van Wilders hebben dus niks te maken met de zogenoemde “asielcrisis” te maken. In plaats daarvan zijn z’n uitspraken een manier om zijn achterban tevreden te stellen.

Conclusie: onnauwkeurig

De uitspraak in kwestie van Geert Wilders is feitelijk juist. Uit cijfers van het CBS valt te halen dat 53,5% van de verdachten van een misdrijf een migratieachtergrond. Dus klopt het dat meer dan de helft van de verdachten van een misdrijf een migratieachtergrond heeft. Daarentegen zijn de andere cijfers niet te controleren omdat de cijfers in het CBS niet kloppen. Ook is de context waarin hij het zegt niet helemaal juist. Deze uitspraken hadden in principe geen samenhang met de discussie die toen gaande was en hij deed deze uitspraken puur voor de bühne.

Over de auteur

Thijs Sanders

Mijn naam is Thijs Sanders, ik ben 18 en woon in Nieuwegein. Ik zit op de school voor journalistiek in Utrecht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in verhalen schrijven en de waarheid naar bovenhalen. Sinds 1 september probeer ik zoveel mogelijk nieuws te vergaren in Utrecht centrum. In de toekomst hoop ik voor een sportkrant te kunnen werken.