10e editie van de Nationale Vitaliteitsweek om een gezondere werksfeer onder werknemers te creëren

10e editie van de Nationale Vitaliteitsweek om een gezondere werksfeer onder werknemers te creëren

Van 23 tot en met 29 september is de Nationale Vitaliteitsweek. Een week waarin door bedrijven volop aandacht wordt besteed aan het welzijn van werknemers. Zowel de fysieke als mentale gezondheid staat deze week centraal om een gezondere werksfeer en meer activiteit te creëren op de werkvloer. Het thema van deze 10e editie van de Vitaliteitsweek is “De energie van Vitalogie”.  

De Nationale Vitaliteitsweek ondersteunt bedrijven en organisaties met het organiseren van diverse activiteiten. Veel bedrijven doen hieraan mee, zo ook Hogeschool Utrecht. Hogeschool Utrecht organiseert verschillende activiteiten voor werknemers: “De start van het nieuwe studiejaar is druk, dus we hebben geprobeerd zo veel mogelijk laagdrempelige activiteiten te organiseren. Dit om bewustwording en een gezonde werkomgeving te creëren”, zegt Floor Nieuwenhuijzen, HR Development Adviseur bij Hogeschool Utrecht.  “We organiseren onder andere massages, health checks, workshops over gezonde voeding, ademsessies tijdens de pauze, lunchmeditaties, webinars over de overgang en een barista tentje tijdens een WorkWalk om meer beweging tijdens het werk te stimuleren”, aldus Floor Nieuwenhuijzen.  

Dit soort activiteiten dragen niet alleen bij aan de fysieke gezondheid van werknemers, maar ook aan de mentale gezondheid. Beweging zorgt voor minder stress en een betere stemming. Stress zorgt voor één op de vier verzuimdagen op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van ArboNed en HumanCapitalCare. Dit is een stijging van 30 procent in vergelijking met vorig jaar. De vitaliteitsweek probeert door dit soort activiteiten verzuimdagen door stress tegen te gaan. In Den Haag wordt tijdens de Vitaliteitsweek nog een andere dag georganiseerd om meer activiteit onder werknemers te creëren: de Sneakerdag. Een initiatief om werknemers op sneakers in plaats van nette schoenen naar de werkvloer te laten komen.   

In de onderstaande reportage gaat verslaggever Fenna Toet in gesprek met Randy Rijke, vitaliteitsexpert en Léon van Maren, projectmanager en ondernemer over de Nationale Vitaliteitsweek. 

Over de auteur

Fenna Toet

Mijn naam is Fenna Toet, ik ben 19 jaar en ik studeer journalistiek aan de School Voor Journalistiek in Utrecht. Op dit moment zit ik in mijn tweede studiejaar en ik ben dan ook beginnend journalist. Ik wil stukken schrijven om nieuws dichter bij mensen te brengen. Graag maak ik de wereld een stukje beter door verhalen van mensen gehoord te laten worden. Mijn interesses liggen vooral in (buitenlandse) politiek, veiligheid en cultuur. Stukken over deze onderwerpen schrijven vind ik dan ook het mooiste wat er is.