Tijdens de Space Week, waarin ruim honderd buitenlandse astronauten naar Nederland komen, staat er op 1 oktober een “ruimteschip” op het Science Park Utrecht: de SpaceBuzz. Dit ruimteschip is 18 meter lang en compleet uitgerust met 4D Virtual Reality technologie. Studenten en jongeren kunnen zo een virtuele ruimtereis te maken. Het ruimteschip is vooral ontworpen om aandacht te vragen voor het belang van ruimtevaart en de zorg voor onze planeet.
SpaceBuzz is opgezet door astronaut André Kuipers. Je ervaart hoe het is om een ruimtevaart te maken. De boodschap is duidelijk: het gaat niet alleen om de schoonheid van de ruimte, maar vooral om bewustwording van de kwetsbaarheid van onze planeet. “Er is maar één aarde, en daar moeten we zuinig op zijn,” vertelt Kuipers in de virtuele ervaring.
De Space Week draait om meer dan enkel technologische demonstraties, het gaat om de vraag hoe ruimtevaart kan bijdragen aan een betere aarde. SpaceBuzz sluit hier perfect op aan door duurzaamheid en het milieu centraal te stellen. Het evenement op het Science Park Utrecht was een van de vele activiteiten door heel Nederland en trekt veel studenten aan. “We gingen als groep het schip in, het voelde echt alsof we op een ruimtereis gingen. Het was spannend, maar vooral heel indrukwekkend,” zegt een student na afloop van de VR-ervaring.
John Post is al vijf jaar betrokken bij SpaceBuzz en vertelt enthousiast over de impact van het project: “Ik krijg heel veel goede reacties. We doen dit op scholen, opleidingen en grote evenementen. De meeste mensen realiseren zich na afloop extra goed dat de aarde iets kostbaars is. Volgende week gaan we met de SpaceBuzz vrachtwagen naar Barcelona, want we willen deze boodschap wereldwijd verspreiden.”
De Space Week heeft als doel ruimtevaart toegankelijker te maken voor het grote publiek. Het bezoek van SpaceBuzz past perfect in dit plaatje door jongeren niet alleen te inspireren over de magie van ruimtevaart, maar ze ook te betrekken bij belangrijke wereldwijde milieuvraagstukken. Door de ogen van Kuipers leren over de toekomst van onze planeet en de rol die zij daarin kunnen spelen.
Maar wat levert al die aandacht voor ruimtevaart eigenlijk op? De reactie van de studenten die het SpaceBuzz-schip verlieten spreekt voor zich: naast een indrukwekkende reis, beseffen ze zich ook hoe kwetsbaar de planeet is. Het is deze bewustwording die hopelijk leidt tot meer betrokkenheid en actie voor een duurzamere toekomst – zowel op aarde als daarbuiten.
Reportage: Studenten pitchen hun ideeën aan een astronaut uit Duitsland: