Lezen is de sleutel tot Geletterdheid

Lezen is de sleutel tot Geletterdheid

Pieter koolwijk, schrijver Kinderboekenweekgeschenk

De Kinderboekenweek is sinds afgelopen woensdag weer van start gegaan en stimuleert kinderen meer te lezen, wat erg belangrijk is voor de geletterdheid van hen. Er zijn veel mensen die laaggeletterd zijn en dit kan negatieve gevolgen hebben op latere leeftijd. Daarom is het belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan hoe belangrijk lezen, zeker op een jonge leeftijd, voor je is. 

Belang van lezen

Els Stronks is hoogleraar Nederlandse letterkunde bij het departement Talen, Literatuur en Communicatie van de Universiteit Utrecht en volgens haar is lezen essentieel voor de taalontwikkeling, zeker bij kinderen. “Taalontwikkeling begint op jonge leeftijd, en wanneer je onvoldoende met taal in aanraking komt en daardoor laaggeletterd blijft, wordt het op latere leeftijd veel moeilijker om dit nog in te halen,” vertelt Els Stronks. Lezen is de meest effectieve manier om je woordenschat en taalvaardigheid te vergroten, het helpt met nieuwe woorden leren en de grammaticale kennis te verbreden, wat essentieel is volgens Els Stronks.

 

Impact van laaggeletterdheid

Veel mensen zijn nog steeds wel laaggeletterd, wat hen op latere leeftijd kan belemmeren in het dagelijks leven en carrièrekansen. “Laaggeletterdheid is niet alleen het onvermogen om te lezen, maar ook moeite hebben met het begrijpen van complexe teksten,” zegt Els Stronks. Zeker op carrièreniveau kunnen de gevolgen van laaggeletterdheid groot zijn aangezien het essentieel is dat je bijvoorbeeld een goede sollicitatiebrief kunt schrijven en dingen als werkmails of contracten moet kunnen begrijpen. Maar naast de communicatie op de werkvloer kan het ook invloed hebben op persoonlijke financiën en administratie. “Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, ervaren vaak problemen met het begrijpen van financiële documenten of andere administratieve zaken, wat tot misverstanden of verkeerde beslissingen kan leiden,” zegt Els Stronks. De kinderboeken week is dus van groot belang om kinderen aan het lezen te krijgen en ervoor te zorgen dat de kans op laaggeletterdheid klein blijft. Maar lezen kan op latere leeftijd ook nog helpen de geletterdheid te verbeteren, dus blijf vooral lezen.

Luister hieronder de audio reportage over hoe de Kinderboekenweek bijdraagt aan het stimuleren van lezen:

Luister hieronder naar het vorkje tijdens de radio uitzending met Els Stronks over geletterdheid en hoe lezen hierbij kan helpen:

Over de auteur

Jochem Verhoeven

Jochem Verhoeven (2005) studeert op dit moment aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is een enthousiaste en nieuwsgierige beginnend journalist die zich graag verdiept in diverse onderwerpen. Zijn interesses zijn breed, van wetenschap en technologie tot cultuur en entertainment en zelf misdaad. In zijn schoolcarrière heeft hij al verschillende interviews afgenomen, waaronder straatinterviews. Hij vindt het leuk om diepgaande gesprekken te voeren en diepgaand onderzoek te doen naar boeiende onderwerpen. Ook is hij geïnteresseerd om onrecht in de samenleving naar boven te brengen en het belichten van onbekende aspecten van de maatschappij.