“Libanon in de Schaduw van Targeted Killings: De Strategische Rolverdeling van Iran in het Conflict”

“Libanon in de Schaduw van Targeted Killings: De Strategische Rolverdeling van Iran in het Conflict”

De afgelopen weken is de situatie tussen Libanon en Israël opnieuw erg onrustig geweest. Het Israëlische leger is een “kleinschalige operatie” gestart in het zuiden van Libanon. Dit zogenaamde grondoffensief bestaat uit gerichte aanvallen. Hiermee willen ze de infrastructuur van Hezbollah verwoesten. De angst dat Iran Hezbollah te hulp zal schieten, is nu werkelijkheid te worden.

De verenigde staten steunt Israël in zijn aanvallen “dit doen ze door Amerikaanse troepen naar Israël te sturen om Israël te beschermen tegen aanvallen. Hiermee probeert Amerika, Iran te intimideren, ze hopen hiermee dat de situatie met Iran niet verder zal escaleren en dat Iran zich er verder niet mee zal bemoeien. Amerika speelt hiermee een gevaarlijk spelletje, het kan namelijk twee kanten op gaan werken. Iran kan er namelijk voor kiezen om zich er niet mee te moeien uit angst op escalatie. Of ze besluiten dat ze dit niet kunnen pikken en dat ze wel reactie moeten geven,” laat politiek expert Andrew Gawthorpe weten.

Iran heeft op dinsdag 1 oktober 2024, tweehonderd raketten afgevoerd op Israël. Dit deden ze als wraak, Israël doden namelijk in de afgelopen twee weken verschillende kopstukken van de Hamas en Hezbollah. “Israël probeert Hezbollah en de Hamas te verzwakken door de kopstukken uit te schakelen, ze hopen dat het hierdoor moeilijker wordt voor de organisaties om strategisch te reageren op de voortdurende aanvallen van Israël,” vertelt Andrew Gawthorpe.

Veel van deze raketten werden vroegtijdig onderschept door Israël. Toch is het de vraag of we nu niet in een cyclus zullen treden, waarin er over en weer gereageerd zal worden met aanvallen. De hoop dat een totale oorlog uitblijft, is daarom meer dan ooit van cruciaal belang.

(Pixabay– Rechtenvrije geluidseffecten)

Over de auteur