Explainer: De invloed van Harris op de LGBTQ-rechten

Explainer: De invloed van Harris op de LGBTQ-rechten

Bron: PixaBay, radioconcept

Vandaag, 11 oktober, is het Coming Out Day. Een gebeurtenis die jaarlijks terugkeert en waarop aandacht wordt besteed aan het uit de kast komen, ook wel Coming Out. De eerste Coming Out Day vond plaats in 1988 in de Verenigde Staten. Binnenkort, 5 november, zijn de Amerikaanse verkiezingen. Amerikaanse staatsburgers moeten gaan kiezen tussen de democratische Harris en de republikeinse Trump.
Mocht Harris president worden, wat zou dat betekenen voor de LGBTQ-community in de Verenigde Staten? 

Wetgevende macht
Het Congres in Amerika bestaat uit twee delen: Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Samen vormen zij de wetgevende macht van de federale overheid. Hun belangrijkste taak is het maken van wetten. Jelte Olthof, Universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en deskundige op het gebied van Amerikaanse politiek, zegt hierover het volgende.
“Het probleem in Amerika is dat het Congres vrij weinig doet, omdat het constant verdeeld is tussen Democraten en Republikeinen. Daarnaast hebben ze ontzettend veel prioriteiten die eerst geregeld zouden moeten worden. Het is ontzettend lastig om een federale wet aangenomen te krijgen. Een verandering van president is maar een kleine schakel in het proces rond de LGBTQ-rechten. Een president is wel belangrijk, want die moet de wetten tekenen, maar je moet een Congres hebben dat hier ook echt werk van gaat maken. Conservatieve staten hebben een buiten proportionele hoeveelheid aan stemmen in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat”, aldus Olthof.

Jeugd
Tijdens de verkiezingen stemmen niet alleen volwassenen, maar ook jongeren. De opvattingen van de conservatieve jongeren spelen ook een rol bij de verkiezingen. Qua persoonlijke opvattingen zal Harris misschien dichter bij de jeugd staan, maar dat geldt niet voor iedereen.
“Naast volwassenen, zijn er ook een heleboel jonge Amerikanen die de conservatieve standpunten huldigen, het is geen homogene massa. Er zijn veel jongeren die traditionele opvattingen hebben, met name gericht op de laatste letters van LGBTQ. Het gaat niet zo zeer om homoseksualiteit, maar meer om transgender en queer”, aldus Olthof.

De uitslag van de verkiezingen is, door de krappe marges, niet te voorspellen. Het presidentschap van Harris is momenteel nog speculatief.

Bekijk hier de explainer video over de potentiële invloed van Harris op de LGBTQ-rechten.
Let op: het interview is in het Engels, maar met ondertiteling.

Over de auteur

Milou Straus

Milou Strauss, 20 jaar, wonend in Castricum. Haar grote passie ligt bij Formule 1 en Engelse literatuur. Haar droom is om later te werken binnen de autosport. Milou heeft veel zin om komend jaar producties te maken voor SvJ media en zich te ontwikkelen als journalist.