Factcheck: 70 procent van de jongeren die vapen, roken ook

Factcheck: 70 procent van de jongeren die vapen, roken ook

Door Isa Bauman.

Roken en vapen, steeds meer jongeren vallen ten prooi aan een verslaving. Het is slecht voor zowel de fysieke, als de mentale gezondheid van jongeren. Ondanks deze nare bijwerkingen en effecten wordt er beweerd dat er een stijging is in het percentage van de jongeren die dit doen.

Claim: 70 procent van de jongeren die vapet rookt ook.

Bron van bewering:

In de uitzending van het programma Goedemorgen Nederland, deed een van de mensen die te gast was in de studio een bijzondere uitspraak over het aantal jongeren dat rookt en vapet. Dit was namelijk: ‘70 procent van de jongeren die vapet, rookt ook.’ Dit werd beweerd door Vincent Karremans, staatssecretaris voor Volksgezondheid. Maar in hoeverre is dit waar?

Uit cijfers van het CBS uit 2023 blijkt dat het percentage van lager geschoolde jongeren van 12 jaar of ouder dat dagelijks rookt veel hoger ligt dan hoger geschoolde jongeren. Zo roken jongeren van het basisonderwijs bijna 8 keer zo veel als jongeren van het VWO. Dit is aanzienlijk hoog, over vapen is hier minder terug te vinden.

Uit een onderzoek van het Trimbos instituut in 2023 zijn ook schokkende percentages naar buiten gekomen. Het blijkt dat 69,1 procent van de jongeren die roken ook wel eens een vape roken, dit is bijna evenveel procent als wat Vincent beweerde. Door de stijgende cijfers in vapende en rokende jongeren is het geloofwaardig dat dit in 2024 hoger is geworden. Het kan dus een correct percentage zijn. In conclusie: De documentaire bronnen wijzen erop dat de uitspraak van Vincent hoogstwaarschijnlijk klopt.

Jeroen Pennings, huisarts, legt uit waarom roken en vapen zo schadelijk is en of het aantal vapende en rokende jongeren is gestegen.

“Ik werk al aardig wat jaren als huisarts in Den Haag. Als er jongeren met klachten bij mij aankloppen die wel eens door roken of vapen zouden kunnen komen, vraag ik er wel bewust naar. ‘Rook en/ of vape je?’ Want als ik het niet vraag dan zeggen jongeren niet uit zichzelf nee ik rook niet maar ik vape wel. Daarom vraag ik of ze beide doen. Het is wel bekend dat als mensen beginnen te vapen, dat een groot deel daarna toch wel gaan roken.” Vertelt Jeroen.

“Het is natuurlijk wel heel verslavend dus de stap naar sigaretten is kleiner. De gedachte is wel dat ze makkelijk overstappen. Vapen is waarschijnlijk net zo schadelijk als roken, ondanks de studies die daarnaar zijn gedaan. Er kan nog niet worden gekeken naar de lange termijn over hoe slecht vapen eigenlijk is, dat is nu nog niet mogelijk”, ligt Jeroen toe.

“Verontrustend is dat er steeds meer hele jonge kinderen, van 12 bijvoorbeeld, gaan vapen. Als je daar zo jong een verslaving voor hebt dan is het nog lastiger om ervan af te komen. Je brein wordt anders georganiseerd omdat je continu nicotine binnenkrijgt. Het is heel lastig om er dan vanaf te komen. En het is dan moeilijk om de jeugd gezond te houden. Vroeger werd er ook veel gerookt omdat het overal was toegestaan was. Op een gegeven moment mocht dat niet meer. Met vapen heeft de jeugd iets anders gevonden dus we zijn weer een stap teruggegaan. Toen roken in openbare gelegenheden niet meer mocht, zag je het aantal rokers toch terugdringen. Nu met de komst van vapen is het aantal weer toegenomen.”

“Het is iets nieuws dus trekt veel mensen aan.”

Het effect in de hersenen met roken en vapen is hetzelfde. Het inhaleren van Nicotine in de longen is de snelste weg naar het brein. En dus is dit heel verslavend. Het is beide verslavend, vapen zo mogelijk nog verslavender omdat je het overal kan gebruiken. “De overheid heeft een manier gevonden om jongeren nog verslaafder te maken aan nicotine, en dus is de rookvrije generatie ver weg.” Concludeert Jeroen.

Conclusie: Vapen en roken is allebei slecht voor de mens. Uit de cijfers van de documentaire bronnen (trimbos, CBS etc) en de uitspraken van Jeroen Pennings, trek ik de conclusie dat de uitspraak van Vincent wel degelijk gebaseerd is op de waarheid. En dus is de claim waar.

Over de auteur

Isa Bauman

Al van jongs af aan had Isa Bauman (2004) uit Den Haag al een passie voor schrijven en was erg nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Als mensen aan haar vroegen wat zij later wilde worden, antwoordde zij dan ook met journaliste of schrijfster. Ze studeert daarom Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, waar zij artikelen schrijft over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ze is erg sociaal en schrijft graag over mensen hun verhalen. Ze houdt van reizen en wil hier graag haar werk van maken, namelijk als presentatrice op de televisie voor eventueel een reisprogramma, of als freelancer.