Europeese Raad over migratie

Europeese Raad over migratie

De Europese Raad komt 17 en 18 oktober samen in Brussel. Zij gaan praten over Oekraïne, het Midden-Oosten en over migratie. Hier worden geen harde beslissingen meer genomen. Onze minister van Asiel en Migratie: Marjolein Faber is daar ook bij. Na de opmerkelijke fouten die minister Faber heeft gemaakt, wordt ze bekritiseerd in de media.

Europese asiel en migratiepact

Het asiel- en migratiepact streeft naar meer eenheid in het migratiebeleid van Europa. Alle EU-lidstaten zouden zich moeten houden aan dit pact. In het pact liggen een aantal aandachtspunten: met als belangrijkste de controle op de buitengrenzen. Ook dit punt zou strenger aangepakt moeten worden, om het migratieprobleem binnen de Europese Unie, inclusief Nederland. “Het is een illusie om te denken dat er geen conflicten meer zullen zijn, dus de bescherming aan vluchtelingen moeten wij bieden,” zegt Anhela woordvoerder van vluchtelingenwerk Nederland.

Hoe worden beslissingen genomen?

Beslissingen over het migratiepact worden genomen door regeringsleiders van de EU-lidstaten, die samenkomen voor de Europese Raad. De Europese Commissie bedenkt voorstellen voor nieuw beleid en nieuwe regels. Daarna beoordeelt de Europees Parlement, dat bestaat uit 720 leden die gekozen worden door de inwoners van de lidstaten. Als zowel het Parlement als de Raad van de Europese Unie het eens zijn over het plan, word de nieuwe wet ingevoerd. “Het is wel druk, maar niet drukker dan normaal,” zegt politiek verslaggever Guus.

Opt-out

Nederland heeft recent een “Opt-out” brief gestuurd naar de Europese Commissie. Het probleem hierbij was dat de Europese Commissie niet gaat over verdragswijziging. De reactie van het Europese commissie was dat de regels voor Nederland bindend zullen blijven. “Wij maken ons zorgen over de migratiebeleid en zien de daad van minister Faber als symbolisch”, zegt Anhela.

 

Over de auteur

Aybuke Demirel

Aybuke Demirel is 20 jaar oud, tweedejaars journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Aybuke is geboren en getogen in Nederland, maar heeft een aparte liefde voor haar Turkse roots. Ze is islamitisch opgevoed en houd zich dagelijks ermee bezig. Op social media laat Aybuke ook bijna dagelijks weten welk maatschappelijk probleem, racistisch gebeurtenissen en/of juist andere (mooie of inspirerende) verhalen haar bezighouden. In 2022 maakte Aybuke een documentaire over de Oeigoeren, voor haar profielwerkstuk. Dat was het moment dat ze in aanraking kwam met haar passie voor onderzoeken. Ze besloot het online te zetten en kwam daardoor in aanraking met NOS en FunX. De waardering die ze ervaarde is wat de knop omdraaide, van architect was nu het doel om journalist te worden. Haar nieuwsgierige en kritische blik op de wereld werd eindelijk gehoord door de media. ‘Ik ben niet slim geboren, ik werk gewoon hard’- Aybuke. Van het vmbo-kader is Aybuke geklommen en heeft de havo gehaald. Aybuke hecht veel waarde aan dromen. De dag toen zij in haar droom zag dat ze door de ‘journalist’ titel op haar vest, in leven mocht blijven, wist ze honderd procent dat ze op het juiste pad was. Vol motivatie gaat ze voor de titel als: ‘journalist’. Haar eerste stappen heeft ze deze zomer gezet. In haar eentje ging ze naar de aardbevingsgebieden om daar hulp te bieden en om te voelen hoe het is als een opkomede journalist. Ook dat heeft ze op haar Instagram platform gedeeld. Samen met haar volgers haalde ze ruim 2500 euro op. Daarmee heeft Aybuke 700 pakketjes gemaakt, met speelgoedjes, lees- en kleurboekjes en potloden. Ook hebben ze een activiteiten dag kunnen financieren met dansjes, suikerspin, muziek en een bioscoopavond. Aybuke wil iedereen laten zien dat er een waarheid is die wij niet zien.