Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Utrecht maakt kennis met de wereld van sekswerk tijdens Utrecht Queer Culture Festival

Utrecht maakt kennis met de wereld van sekswerk tijdens Utrecht Queer Culture Festival

Trots staan Mischa Tydeman en Minke Dijkstra midden in hun expositie ‘Reimagining Sex Work’. Het is een onderdeel van het Utrecht Queer Culture Festival, waarvan deze week de tweede jaarlijkse editie plaatsvindt. Het festival organiseert verschillende evenementen door heel Utrecht.

Gepassioneerd vertelt Mischa Tydeman over de expositie en wat het project voor haar betekent. In samenwerking met Minke Dijkstra is ze in 2018 begonnen aan het project en in 2021 is het officieel gelanceerd. Het is een combinatie van een fotogalerij die het verhaal vertelt van verschillende sekswerkers, en een mediagids voor journalisten die is opgesteld door de initiatiefnemers om de samenwerking tussen sekswerkers en journalisten te verbeteren.

De fotogalerij heeft al op enorm veel plekken door Nederland gehangen, maar nu is Utrecht aan de beurt. Voorgangers zijn bijvoorbeeld het ministerie van justitie en het ministerie van sociale zaken. In Utrecht hangen de foto’s in “de tunnel”, een lange hal met aan de muren verschillende stukken die een verschillend verhaal vertellen. Naast elke foto hangt een bordje met tekst om meer verdieping achter de foto’s te geven. Achter in de hal hangen portretfoto’s van verschillende sekswerkers die mee hebben gewerkt aan het project.

Volgens Tydeman hangt er in de maatschappij een enorm stigma rondom sekswerk. Ze is zelf sekswerker en ze wil graag van dat stigma af, vertelt ze. ‘Sekswerkers worden als slachtoffers gezien, en een slachtoffer kan niet voor zichzelf zorgen’ aldus Tydeman. Doordat de overheid alleen maar meer regels en wetten opstelt voor sekswerk, worden de rechten van sekswerkers juist ingeperkt. ‘Onze eigen mening en eigen wil worden van ons afgenomen’.

Volgens Dijkstra komt dit misverstand grotendeels door de beperkte berichtgeving die er in de media is over sekswerk. Beleidsmakers lezen de artikelen die in de media verschijnen, maar dit zijn meestal negatieve verhalen over bijvoorbeeld mensenhandel en onvrijwillig sekswerk. Hier kunnen de beleidsmakers door beïnvloed worden. ‘Door slechte ervaringen willen sekswerkers niet meer in gesprek met journalisten, waardoor je nooit goede verhalen hoort. Zo wordt het stigma alleen maar groter’ vertelt Dijkstra. De mediagids heeft ze in samenwerking met zowel journalisten als sekswerkers opgesteld om de samenwerking tussen de twee beroepen te verbeteren. Journalisten kunnen de gids lezen als voorbereiding op een samenwerking met een sekswerker, om zo voor beide partijen de samenwerking optimaal te laten verlopen.

Ook in de bibliotheek Neude zijn tijdens het Utrecht Queer Culture Festival verschillende evenementen georganiseerd. De initiatiefnemers van het festival, Petra Luiken en Simon Timmerman vertellen over hun werk. ‘Onze mission statement is dat we de schoonheid van diversiteit willen vieren. De queer gemeenschap staat voor meer dan alleen diversiteit in seksualiteit. Ook de diversiteit in gender, relatievormen en lichamen wordt gevierd’ vertelt Timmerman. Ook vertelt hij dat ze met dit festival aandacht schenken aan allerlei soorten evenementen, van kleinschalige exposities tot dragshows. Er zit volgens hem meer verdieping in dit festival dan bijvoorbeeld de jaarlijkse pride, wat meer gaat om een groot feest vieren.

‘Aan de reacties van zowel bezoekers als artiesten te zien wordt het festival positief ontvangen’ vertelt Luiken. ‘Vrijwel alle evenementen zijn druk bezocht of zelfs helemaal uitverkocht. Dit laat zien dat de behoefte aan zo’n festival er zeker is in Utrecht.’ Luiken raadt iedereen in Utrecht aan om eens langs te gaan bij een onderdeel van het festival. ‘Al ben je zelf geen onderdeel van de queer gemeenschap, het is wel een onderdeel van de maatschappij. Wie weet kom je er in de toekomst op een bepaalde manier toch meer mee in aanraking dan dat je nu weet. Dan is het juist heel mooi als je je er nu al open voor stelt.’ Timmerman voegt ten slotte nog een laatste boodschap toe: ‘Het is vooral allemaal gewoon heel erg leuk!’

In de volgende audioreportage neemt Fenny van Asma ons mee naar de foto-expositie van Tydeman en Dijkstra:

Over de auteur

Indy van den Brandhof

Ik ben Indy van den Brandhof, 20 jaar en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. In 2022 heb ik mijn Havodiploma behaald op het Wolfert Tweetalig in Rotterdam, waarna bij mijn studiekeuze bleek dat journalistiek aan de Hogeschool Utrecht toch echt favoriet was. Mijn passie voor het vak stamt voort uit een oneindige nieuwsgierigheid naar alles wat ik tegenkom. Van psychologie, politiek en geschiedenis tot de sportwereld en de showbusiness, ik kan me eindeloos interesseren en vastbijten in een onderwerp. Mijn brede interesses maken mij een journalist die van elk willekeurig onderwerp een pakkend artikel maakt.