Op initiatief van het Netherlands Space Office vindt op 2 oktober het NL Moonshots ‘24 evenement plaats in het Sonnenborgh Museum Utrecht. 3 studententeam pitchen hier hun moonshot, dit is een groot idee dat op het eerste gezicht onbereikbaar lijkt. Dit doen zij voor Reinhold Ewald, een Duitse astronaut.
Er wordt nog even gekeken of het licht en geluid het doet voordat de studenten zo binnen komen. Zij zullen in een pitch van 5 minuten vertellen waar zij het afgelopen jaar aan gewerkt hebben. ‘Om dit idee vorm te geven zijn er al meerdere evenementen georganiseerd.’ Vertelt een van de studenten. Het idee achter dit evenement is om jonge pioniers te motiveren groot te denken. Door samen te werken en grenzen te verleggen zijn de studentenpioniers van ideeën tot concept getransformeerd.
De zaal zit vol en de studententeams worden voorgesteld. Na de voorstelronde starten de pitches. De ideeën variëren van technologische innovaties tot duurzaamheidsoplossingen.
Een van de studententeams is het Krisztofer Tóth team, zij doen mee met de gedachte dat we de mens niet los mogen zien van het milieu. Adam el Adel zegt hierover: ‘De kern van onze pitch is dat er een alternatieve leefstijl is die zowel goed is voor mens als milieu, het moet alleen nog vaker toegepast worden. De gezondheid en welzijn van de mens is nauw verbonden met hun omgeving, ik heb de luxe dat ik dat begrijp en dat wil ik met meer mensen delen’ Een van de grote projecten waar dit team nu al aan werkt is het opzetten van een community. Zij willen kijken of ze in Rotterdam stukken braakliggende grond kunnen omtoveren tot tuinen. Verder zijn zij druk met het geven van lessen bij volkstuinverenigingen over gezond en milieuvriendelijk leven.
Dan is het woord aan astronaut Reinhold Ewald. Hij vloog op 10 februari 1997 voor een Russische expeditie naar het ruimtestation Mir, dat deel uitmaakte van het Sojoez-programma. Tegenwoordig werkt hij als professor aan de Universiteit van Stuttgart. Nu is hij hier om vragen te beantwoorden van alle studenten in de zaal. Vanuit de zaal wordt de vraag gesteld of als hij de kans zou krijgen om nog een keer een ruimtevlucht te maken, hij dat zou doen. Walter zegt hier eerst lachend ‘Ik zou aan mijn vrouw moeten vragen om toestemming’. Maar wanneer hij dieper ingaat op de vraag geeft hij aan dat dit nu geen goed idee meer zou zijn door de verhoogde kans op kanker. Dit komt door de hoge dosis ioniserende straling in de ruimte. Hij geeft aan dat astronauten nooit precies kunnen aangeven waar ze op dat moment zijn, ze zitten in een afgesloten omgeving. Ook zegt hij dat 90% van wat je ziet in de lucht water is. ‘Wat je wel kunt zien zijn de stromingen, door de verschillende kleuren water’ gaat Ewald verder. Hij sluit af met een advies voor de jongeren generatie: ‘Blijf dromen en in jezelf geloven.’
Na de pitches worden de diploma’s overhandigd aan de studententeams. Een voor een worden ze naar voren geroepen en onder luid applaus worden de diploma’s in handen genomen. Het Moonshot evenement 2024 is hiermee tot een einde gekomen, maar de ideeën van de studenten blijven zich ontwikkelen.
Hieronder volgt een reportage waarin Jill Langelaan live verslag doet tijdens het evenement en een interview met een van de studenten.