Duizenden enthousiaste lopers verzamelden zich ook dit jaar weer voor de razend populaire Singelloop in het hart van Utrecht. Vele fans stonden naast de hekken om vrienden, familie en onbekenden toe te juichen. Het evenement draait niet alleen om de sportiviteit, maar ook om verbondenheid tussen deelnemers en het publiek.
Op zondag 6 oktober begon de 72e editie van de Singelloop in het centrum van Utrecht. Vanaf tien uur kon er gestart worden met verschillende afstanden, vijf of tien kilometer. Duizenden toeschouwers verzamelden zich langs de hekken die opgezet waren langs de Singel, de stadsbuitengrachten van Utrecht. Spandoeken, vlaggen en schreeuwende mensen zorgden voor een gezellige en energieke sfeer. Maarliefst 19.000 mensen deden er mee dit jaar, een recordaantal deelnemers tot nu toe. Muziek klonk overal, maar bovenal in het Moreelsepark, waar een liveband optrad. Hier waren veel mensen te vinden die genoten van de muziek onder het genot van een drankje. Ook kraampjes van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) waar donaties werden ingezameld voor kankeronderzoek waren aanwezig.
De Singelloop staat niet alleen bekend om de gezelligheid en drukte, maar ook om het inzamelen van geld voor goede doelen. Het KWF is ieder jaar aanwezig en mensen kunnen zich aanmelden via “Ren tegen Kanker” om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Bij deze kraampjes konden mensen niet alleen informatie krijgen over kankeronderzoek maar was het ook mogelijk om ter plekke te doneren. De afgelopen jaren is het inzamelingsbedrag van het KWF flink opgelopen door de Singelloop en andere hardloopevenementen. Door de samenwerking tussen sport en een goed doel heeft de Singelloop een extra betekenis naast het sportieve aspect.
De broers Tom, (63), Kees (60) en Jeroen (57), behoorden tot de vele familiegroepen die deelnamen aan de 10 kilometer; en hebben zich dit jaar goed voorbereid. ‘Ik loop elke week zo ongeveer 30 kilometer, ik had daarom niet veel voorbereiding nodig,’ vertelt Jeroen. De andere twee broers lopen wekelijks ook tientallen kilometers en waren daardoor tevens goed genoeg voorbereid voor de race. ‘Ik heb twee keer de tien kilometer gelopen, en dat was goed te doen.’ vertelde Kees.
Sportieve concurrentie leidde tot knuffels, blijdschap en het uitreiken van medailles. Dit maakte het onderscheid tussen winnaars en verliezers wat minder belangrijk, de echte overwinning is het halen van de gedoelde tien kilometer. De combinatie van sport en familie was voor velen het belangrijkste deel van de dag. De drukte langs de zijde van de loop, gevuld met mensen, jong en oud moedigden niet alleen bekenden aan, maar juichten ook voor andere lopers.
Voor Pepijn (20) en Joaz (18) was deze Singelloop wat anders dan voorgaande jaren. Hun goede vriend/huisgenoot Sebastiaan kon er dit jaar niet bij zijn vanwege persoonlijke omstandigheden. Toch kozen de jongens ervoor om de vijf kilometer te lopen in hun gebruikelijke outfit. ‘We hebben dit jaar de vijf kilometer gelopen zonder Sebastiaan, hopelijk is hij er volgend jaar wel weer gewoon bij’, vertelde Pepijn. De jongens hebben een mooie tijd van vijfentwintig minuten neergezet op de vijf kilometer en na afloop wilden ze een verdiend biertje drinken, maar wel met warme kleding aan. Het lopen zonder Sebastiaan in de jaarlijkse outfit was een mooi eerbetoon.
De route langs de Singel is een prachtig deel van Utrecht, waar het zonlicht door de bomen scheen en er een lichte bries heerste. Deze sfeer droeg positief bij aan het evenement. Hoewel het druk was verliep de loop zonder problemen. Alles was uitstekend geregeld door de organisatie, de route was duidelijk aangegeven, er waren genoeg hulpverleners en een centrale EHBO-post voor eventuele noodgevallen was aanwezig. Verkeersregelaars zorgden ervoor dat het terrein veilig en goed toegankelijk was. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers verliep het evenement van start tot finish vlekkeloos.
Hugo van Kooten heeft een interview gehouden met de woordvoerder van de hulpverleners die aanwezig waren op de Singelloop.