Utrecht-Centrum

Select Page

Uit je Dakloos, verschillende organisaties voeren samen actie tegen dakloosheid

Uit je Dakloos, verschillende organisaties voeren samen actie tegen dakloosheid

Uit je dakloos langs de gracht

De derde editie van Uit Je Dakloos is dit jaar van start gegaan. De dag wordt georganiseerd door de Tussenvoorziening, een organisatie die in actie komt voor mensen zonder een dak boven hun hoofd. De actie vindt plaats op Wereld Daklozen Dag en staat in het teken van de woningcrisis en de gevolgen daarvan.

De dag begint in het Huis van Actief Burgerschap in Bibliotheek Neude, de zaal vult zich met mensen die deel zijn van organisaties en initiatieven die te maken hebben met dakloosheid. Zo is ook Marjolein Buurman aanwezig, zij is coördinator van Kamers met Aandacht. Kamers met Aandacht is een stichting die voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die uit de jeugdzorg komen of dak- en thuisloos zijn, kamers zoekt bij particulieren thuis. ‘Met zoveel dak- en thuislozen in Nederland is en blijft het altijd belangrijk om aandacht aan dit onderwerp te blijven geven’, zegt Buurman.

Dit jaar staat Uit Je Dakloos in het teken van het creëren van bewustwording en het stimuleren van actie. Uit de ETHOS-telling, telling van het aantal dak- en thuislozen van 2024, is gebleken dat er in 55 gemeenten in Nederland in totaal 6063 dak- en thuislozen zijn. Hiervan is één derde vrouw en één vijfde onder de 18 jaar. Guusta van der Zwaart, bestuurder van de Tussenvoorziening, denkt dat het beeld wat de maatschappij heeft van dak- en thuislozen niet klopt. ‘Ik denk dat veel mensen een eenzijdig beeld hebben van dakloosheid. Veel mensen zien een dakloos persoon nog vaak voor zich als een ongewassen man met een blikje bier, maar dat is echt niet de dakloze persoon van vandaag. Dakloosheid kent vele gezichten en ons doel is onder andere ook om deze gezichten te laten zien’, aldus Van der Zwaart.

In het Huis van Actief Burgerschap wordt de actie geopend met de lancering van het tweede seizoen van de podcast Rugzak vol verhalen. De teaser van het tweede seizoen wordt afgespeeld op een ANWB-praatpaal, dit omdat mensen zonder dak boven hun hoofd ook met pech langs de weg staan legt de medemaker van de podcast, Lex van Dalfsen, uit aan het publiek. De aanwezigen luisteren met aandacht naar het fragment, na het afspelen van de teaser ontvangt de maker applaus vanuit de zaal.

De groep verplaatst zich naar buiten om op de fiets te stappen. Er wordt een tour gedaan langs verschillende gebouwen die voorheen leegstonden en nu een creatieve invulling hebben gekregen. Zo komen ze langs de Saffier, dit is een woonproject van Socius. In het gebouw, dat voorheen gebruikt werd als verzorgingstehuis, leven 160 jongeren samen met 155 ouderen. Twee van de bewoners van de Saffier wachten de groep buiten op om hen te vertellen over het leven in het gebouw. Samen vertellen zij, met een lach op hun gezicht, dat ze er met veel plezier wonen en dat de sfeer onder de bewoners zeer gemoedelijk is.

Bij terugkomst in de bibliotheek loopt de groep weer richting het Huis van Actief Burgerschap. Daar wordt een pitch gehouden door de Tussenvoorziening, de uitkomst hiervan is het initiatief Ondertussen. Na de pitch geeft wethouder Rachel Streefland, wethouder van Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen, haar reactie. Als afsluiting volgt een gesprek waaraan de hele zaal deelneemt, er worden vragen gesteld, maar er worden ook ideeën met elkaar gedeeld.

 

Verslaggever Luuk de Bruijn was aanwezig bij Uitjedakloos. Hier sprak hij met Guusta van der Zwaart, de bestuurder van De Tussenvoorziening, medeorganisator van Uitjedakloos. Daarnaast woonde hij de fietstocht bij.

About The Author

Julie Bakkers

Mijn naam is Julie Bakkers, ik ben geboren in 2006 en ik woon in IJsselstein. In 2024 ben ik met veel enthousiasme begonnen aan mijn opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik roep al van jongs af aan dat ik de journalistiek in wil, met mijn natuurlijke nieuwgierigheid en de drang om de waarheid uit te zoeken past dit vak perfect bij mij. Mijn interesse binnen de journalistiek is erg breed, maar ik neig het meeste naar de politieke kant van het vak. Ik hoop de aankomende jaren veel te leren en veel ervaring op te doen.