Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Regenboog Kinderfestijn: muziek en kinderboeken staan centraal

Regenboog Kinderfestijn: muziek en kinderboeken staan centraal

Regenboog Kinderfestijn in Bibliotheek Neude, gemaakt door Laura Schram

Er klinkt muziek uit de Grote Hal in bibliotheek Neude.  Kinderen dansen en overal zijn glitters te vinden. De kinderboekenweek en het Utrecht Queer Culture Festival hebben speciaal voor jonge kinderen een kinderfeest georganiseerd. Het Regenboog Kinderfestijn. Het feest wordt georganiseerd door en met de queer communitie. Om het half uur wordt er voorgelezen en zorgt DJ Blauwbaard voor muziek. 

Zodra je binnenkomt in de Grote Hal in bibliotheek Neude, zie je dat deze is klaargemaakt voor het Regenboog Kinderfestijn. Er staat een bankje klaar waar dragqueens Celine Dijon en Cherry Poppins uit verschillende kinderboeken gaan lezen. Er liggen kussentjes op de grond waar de kinderen op kunnen zitten en staan kleine, gekleurde tentjes. De ouders kunnen op een bank zitten aan de zijkant van de Grote Hal. De Kinderboekenweek, van 2 t/m 13 oktober, is samen met het Utrecht Queer Culture Festival, 4 t/m 13 oktober,  aan de slag gegaan om een feest te organiseren voor kinderen. De doelgroep is kinderen van 4 tot 10 jaar. De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerende week die in het teken staat van kinderboeken.  Het Utrecht Queer Culture Festival organsieert verschillende activiteiten die te maken hebben met de queer communitie. En één van die activiteiten is het Regenboog Kinderfestijn.

Het festijn begint om half 3. Er zitten kinderen op de grond wanneer de dragqueens beginnen met voorlezen. Ze zien er uitgedost uit in hun gekleurde jurken en pruiken. De kinderen luisteren aandachtig naar de verhalen die verteld worden en ze kijken vol verwondering naar de dragqueens. Zij zorgen voor interactie tijdens de verhalen door high fives te geven en vragen te stellen die de kinderen kunnen beantwoorden. Ondertussen maken een aantal ouders een praatje met elkaar. Andere ouders luisteren ook naar de verhalen. Na een half uur zorgt DJ Blauwbaard voor muziek. Dj Blauwbaard heeft een kleine set-up naast de voorleesbank en danst mee op de muziek. Ondertussen kunnen de kinderen zich laten versieren met glitters door Celine Dijon en Cherry Poppins. Onder andere het nummer van Kinderen Voor Kinderen dat speciaal gemaakt is voor de Kinderboekenweek wordt gedraaid. Kinderen zingen mee en dansen samen met hun ouders. In de bibliotheek is het vaak rustig en stil, maar deze middag is dat een keer anders. Tijdens het festijn komen de kinderen in contact met mensen uit de queer communitie. Het feest is niet alleen georganiseerd voor vermaak maar ook voor educatie.  ‘Het is altijd goed om mensen te zien die niet op jou lijken,’ zegt DJ Blauwbaard. Zijn echte naam is Pepijn Zwanenberg en hij is raadslid voor GroenLinks. ‘Ik vind diversiteit echt een kracht en dit kinderfestijn draagt hier ook aan bij,’ gaat Zwanenberg verder. 

‘We leven in een diverse samenleving,’ zegt Roos Polman. Zij is programmaleider in bibliotheek Neude. Zo is er in de bibliotheek ook een kinderboekencollectie waarin diversiteit een rol speelt. ‘Wij helpen diversiteit aan kinderen te leren door een heel veelzijdig programma te organiseren,’ gaat Polman verder. Met activiteiten zoals het Regenboog kinderfestijn zien kinderen verschillende mensen en perspectieven. De bibliotheek krijgt veel positieve reacties op de georganiseerde programma’s.

 

Luister hier naar de audioreportage van Isabelle Westland met Roos Polman:

 



Over de auteur

Laura Schram

Laura Schram, 17 jaar en wonende in Huizen, is na HAVO 5 begonnen aan de school voor journalistiek in het mooie Utrecht. Vanaf de basisschool roept Laura al dat ze journalist wil worden. Dus door middel van deze studie probeert ze haar droom waar te maken. Laura heeft interesse in van alles en nog wat. Met misdaad in de hoofdrol. Het liefst staat Laura over 10 jaar het NOS 8 uurjournaal te presenteren.