Pro-Palestijnse demonstranten organiseren 7 oktober op verschillende NS-stations sit-ins. Op Utrecht centraal ontstaat er een zee aan Palestijnse vlaggen. De gekozen datum zorgt voor ophef.
Op 7 oktober stroomt Utrecht Centraal in de vroege avond vol met pro-Palestijnse demonstranten. Er staat een sit-in gepland, oftewel een geweldloze versie van een demonstratie waarin de demonstranten standvastig een zitblokkade creëren. Op de grond worden verschillende doeken uitgespreid. Twee stukken stof beelden vlaggen af, de ene van Palestina en de ander van Libanon. Onder die vlaggen ligt een kleed dat twee keer zo groot is. De stof bevat de tekst: ‘Wat als 375.000 Utrechters samen opstaan tegen genocide in Gaza?’. Verder op het doek is een QR-code afgebeeld, de rand is versierd met verschillende gekleurde bloemen. Hoe dichterbij de klok zes uur tikt, hoe meer demonstranten zich vestigen op het station. De meeste demonstranten zijn te herkennen aan hun zwart-witte sjaal. Deze sjaal staat symbool voor het streven van de Palestijnen naar een eigen onafhankelijke staat. Verschillende demonstranten dragen de Palestijnse vlag bij zich. Deze wappert vanuit elke hoek.
De 25-jarige Marit is aanwezig op Utrecht Centraal. Ze is speciaal naar Utrecht gereisd om hier vandaag de sit-in bij te wonen. ‘Ik heb weleens eerder een demonstratie bijgewoond,’ vertelt ze. In Marits hand houdt ze een foldertje vast die worden uitgedeeld door de demonstranten. Hierop is informatie te vinden over de geschiedenis van Palestina. ‘Ik vind het belangrijk dat we samen komen, want er gebeuren verschrikkelijke dingen.’
Hoewel het conflict in de Gazastrook zich meerdere jaren geleden al afspeelde, is 7 oktober één jaar geleden een gevoelige dag geworden. De Palestijnse terreurgroep Hamas viel namelijk op 7 oktober 2023 Israël aan. Hierbij vielen er bijna 1.200 slachtoffers en 4.850 gewonden. Daarnaast werden er 251 mensen ontvoerd naar Gaza door Hamas.
Door deze geschiedenis is niet iedereen het eens met de dag die de pro-Palestijnse demonstranten hebben uitgekozen om een sit-in te houden. VVD-leider Yesilgöz zei bij WNL op zondag hierover; ‘Ik snap niet dat je zelf niet het fatsoen hebt om nou net morgen (7 oktober) even met rust te laten. Dit is bewust mensen pijn willen doen en ik snap oprecht niet waarom je nou net die dag zou kiezen.’ Verder vertelde de partijleider dat ze vind dat de demonstranten hiermee bedoel of onbedoeld Hamas aan het legitimeren zijn.
‘Ik snap dat er ophef over is, want het er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd één jaar geleden. Maar ik denk dat het juist vandaag belangrijk is om bij elkaar te komen, want het was wel een beginpunt van heel veel slechte dingen,’ vertelt Marit. Ze is het daarom niet eens met de uitspraak van Yesilgöz. ‘Ik sta hier niet om steun te leveren aan Hamas, maar om juist een einde te maken aan al het geweld.’
De sit-in begint en alle aanwezigen gaan op de grond zitten. Verschillende mensen houden zelfgemaakte kartonnen bordjes omhoog. Hierop zijn teksten te lezen waarin ze vragen om gerechtigheid. Een man in een oranje hesje begint met praten door een megafoon. Door die megafoon klinken verschillende leuzen om de slachtoffers in Gaza te steunen. De zittende demonstranten schreeuwen dit na. Zo echoot ‘Free free Palistine!’ meerdere malen door de stationshal.
Achter de poortjes van het station staat Sanne (18) samen met een vriendin. Hun blikken zijn gericht op de sit-in die voor hen afspeelt. ‘Wij komen puur voor de nieuwsgierigheid even kijken wat er gebeurt.’ Sanne neemt een slok uit haar papieren beker. Haar vriendin naast haar eet een frietje. Hoewel ze een aantal meter van de demonstratie verwijderd zijn, kunnen de meiden de woorden van de demonstranten maar al te goed horen. ‘Ik vind het wel slim van ze dat ze in de spitsuren op de treinstations gaan zitten, zo krijgen ze veel aandacht. Aan de andere kant vind ik het ook wel brutaal met zo’n grote groep,’ zegt Sanne. De vriendinnen vertellen dat ze op de hoogte zijn van de ophef rondom deze demonstratie op 7 oktober. ‘Ik vind het wel respectloos als je kijkt naar wat er vorig jaar allemaal is gebeurd.’
Ook Sarina (20) moet overstappen op Utrecht Centraal. Ze staat samen met een vriendin te wachten op haar trein. De stemmen van de demonstranten galmen het station over. ‘Doordat ze de demonstratie buiten de poortjes houden, denk ik niet dat ze reizigers erg belemmeren,’ vertelt ze. Sarina was zelf niet op de hoogte van de demonstraties, maar ze vindt het wel goed dat ze er staan. ‘Nederlanders hebben het recht om te protesteren en als je banden hebt met een oorlogsland snap ik dat je daar staat, wat de politiek daar ook over zegt.’
Verslaggeefster Florien Brinkhof staat bij de demonstratie. Ze spreekt daar verschillende demonstranten over hun verhaal.