Zaterdag 12 oktober is het de Nacht van de Utrechtse geschiedenis met het thema ‘ echt nep’, een evenement georganiseerd door de historische vereniging Oud-Utrecht. Tijdens de stadswandeling worden er bijzondere verhalen verteld over de historische gebouwen. Door middel van deze verhalen wordt achterhaald wat echt of nep is.
Op zaterdagavond 12 oktober rond een uur of 20:30 verzamelen de eerste bezoekers van de rondleiding zich op het Domplein. Gids Johan Steen staat al klaar en onthaalt iedereen met een warm welkom. Steen begint gelijk enthousiast over zijn werk als stadsgids te vertellen: ‘Ik geef nu al 15 jaar rondleidingen door de stad en dit is voor mij de vierde nacht van de Utrechtse geschiedenis. Het begon ooit toen mijn familie uit Engeland langs kwam en mijn tante vroeg of ik hun misschien de stad kon laten zien. Dit deed ik uit mijn hoofd, maar toen ik het later controleerde bleek de helft van wat ik vertelde niet te kloppen. Dat kan natuurlijk niet! Toen heb ik mij aangemeld bij het Gilde.’ Het Gilde is een organisatie voor maatschappelijk werk in Utrecht en organiseert rondleidingen, stadswandelingen en lezingen.
De rondleiding wordt gestart met een verhaal over de domtoren. Hierover wordt verteld dat slechts 5% van de kerk nog origineel is, de rest is allemaal gerestaureerd. Hier wordt verbaasd op gereageerd door de groep: ‘Oh jeetje, dat is wel heel weinig’ Vervolgens wordt er een stop gemaakt op de zoutmarkt. Steen vraagt een dronken student om van het bankje op de zoutmarkt te vertrekken. Daar hangt namelijk een schilderij van een van de vishuisjes op de brug waar vroeger vis verkocht werd. Steen vertelt hierover: ‘Op het schilderij uit 1873 staat het huisje midden op de brug, maar in werkelijkheid staat dat huisje helemaal niet in het midden.’ Ook zijn er op deze plek verschillende filmscènes opgenomen. Steen weet niet meer allemaal uit zijn hoofd welke dat waren: ‘dat boek van Giphart.’ Waarna iemand uit de groep het weet en zegt: ‘Phileine zegt sorry!’
Een ander bijzonder fabel wat verteld wordt gaat over Museum Speelklok. In dit museum kun je muziekinstrumenten bekijken. Dit museum is vroeger beschoten met kogels, waardoor er kogelgaten in de kerk kwamen. Die kogelgaten zitten er nu nog steeds in, maar niet meer op de juiste plek. Na de vele restauraties van de kerk zijn deze kogels nog wel opnieuw ingemetseld maar niet meer op de juiste plek. Steen vertelt dat je dit kunt zien aan dat de kogels aan de buitenkant zitten en er waarschijnlijk op het laatste moment van de restauratie nog snel zijn ingemetseld.
De tour is officieel al een tijdje klaar, maar er zijn nog veel vragen aan Johan. Zo vraagt een vrouw uit de groep of hij nog even wat wil vertellen over het standbeeld van Adrianus IV. Dus wordt de route vervolgd naar Pausdam, ook hier heeft Steen weer een heleboel informatie over te vertellen. Hierna is de tour echt afgelopen, want iedereen moet weer door met het programma van de avond. Steen is erg tevreden over de tour van vanavond: ‘Wat ik nou zo leuk vind aan dit werk is dat je er een kwartje in stopt en er komt een heleboel meer uit.’ Thea Boekhout, lid van de organisatie, vertelt hierover: ‘Dit is nu de 7e editie en de reacties zijn altijd super positief!’
Hieronder volgt een audiofragment met verslaggeving door Jill Langelaan tijdens de Nacht van de Utrechtse geschiedenis.