Utrecht-Centrum

Select Page

Afrofest in Utrecht ‘Een Viering van Verbondenheid en Cultuur’

Afrofest in Utrecht  ‘Een Viering van Verbondenheid en Cultuur’

Afgelopen week vond in Utrecht het Afrofest plaats, een festival dat dans, theater en muziek Het festival richt zich specifiek op Noord-Afrikaanse landen, waar de culturele identiteit vaak in het midden ligt tussen Afrika en het Midden-Oosten. Dit jaar werd de 21e editie gehouden met als thema ‘verbondenheid’, dat het gevoel van erbij horen en thuis voelen benadrukt.

De voorstelling van het Afrofest vond onder andere plaats in de Stadsschouwburg Utrecht, hier hield choreograaf Hamdi Dridi, afkomstig uit Tunesië, zijn nieuwste voorstelling Actes et Sueurs. Dridi legt uit: “Verbondenheid gaat niet alleen om een plek of een land. Het is een reflectie van onze ervaringen als kunstenaars en als mensen.”

Bezoeker van de voorstelling verzamelde zich in een hal waar voorafgaand aan de voorstelling de host een korte toespraak hield, waarin zij enkele huisregels en het programma toelichtte. “Voor we starten, een kleine mededeling; er is iets speciaals na de voorstelling. Normaal gesproken ga je naar een voorstelling en praat je er met elkaar over, maar vanavond is er een aftertalk en afterparty. Dus blijf vooral zitten na de voorstelling om vragen te stellen aan de maker,” aldus de host.

Na de toespraak daalden de bezoekers de trap af naar de zaal, waar ze hun plaatsen innamen. Toen de lichten doofden, creëerden vier spotlichten warm licht op het podium. De danser verscheen van achter de gordijnen, met drie boxen aan een touw om zijn heup. De eerste vijftien minuten draaide hij rond, waarbij de geluidsniveaus van de boxen varieerden. Langzaam veranderden de lichten naar een fellere tint en het geluid werd zachter waardoor de voetstappen van de danser te horen waren. Nadat hij stopte met rond draaien nam de danser een pauze, begroette het publiek met een handgebaar en nam een slok water. De voorstelling werd gekenmerkt door soepele en krachtige bewegingen, waarbij hij het volledige podium gebruikte. Op een gegeven moment pakte hij een kleed, dat hij voor zich hield, waardoor zijn schaduw door de spotlampen op het doek viel. Tijdens de voorstelling kwam een man het podium op om de spotlampen te verplaatsen, terwijl de danser zijn act voortzette.

“Verbondenheid is groot, en ik probeer het niet te beperken tot één plaats of land. Het is een manier om niet alleen een verhaal te vertellen, maar ook om stilte te creëren die mensen laat nadenken. Voor mij is het een beetje als meditatie; je wilt zeggen, maar je kunt niet alleen dingen zeggen, je moet ook handelen. Ik ben hier niet om problemen op te lossen; de kunst is niet om een boodschap te sturen, maar om gewoon in het kunstwerk te zijn en te zien wat er gebeurt. Het is een manier om mensen over hun grenzen te laten kijken”, aldus Hamdi Dridi, maker en danser van de voorstelling.

Na het laatste applaus voor de danser, liep hij backstage om zich om te kleedde. De host kwam toen opnieuw op het podium en nodigde het publiek uit voor de aftertalk. Enkele bezoekers verlieten de zaal, terwijl anderen naar voren werden gevraagd om dichterbij te komen zitten. De host vroeg de bezoekers na te denken over vragen die ze wilde weten van de danser. De danser keerde terug en kreeg opnieuw een warm applaus van het publiek. Tijdens de aftertalk beantwoordde de danser vragen van het publiek, die geïnteresseerd waren in zijn inspiratie en de creatie van de voorstelling. Na afloop van het gesprek kreeg de danser een warm applaus en de avond eindigde met een feestje, waar bezoekers konden dansen op de muziek van een DJ.

Bezoekers zoals Nadia Shpitko, 36, deelden hun ervaringen. “Ik volg dit theater altijd en hou van dansperformances. Als immigrant voel ik een sterke verbondenheid. Het is belangrijk om andere culturen te leren kennen; het geeft je blijdschap en perspectief,” aldus Nadia.

 

Eva Slim sprak Marjorie Boston, Programma maker van Afrovibes, en maakte een reportage over het optreden: Actes et sueurs.

About The Author

Zirah Biekhram

Zirah Biekhram (2005) Geboren en getogen in Amersfoort. Na de havo afgerond te hebben studeert ze aan Hogeschool Utrecht voor de opleiding journalistiek. Ze is begonnen aan de opleiding om haar zelf te ontwikkelen en meer te weten te komen over de journalistieke actualiteiten in de wereld. Het schrijven van teksten is altijd al een passie geweest en hoop ze later ook veel te kunnen doen.