Fans van de Netflixserie Heartstopper komen vanuit heel Nederland naar de Heartstopper Hangout, een evenement waar fans bij elkaar kunnen komen om vriendschapsarmbandjes te maken, ervaringen te delen en talks bij te wonen. Er waren zoveel fans dat er zelfs mensen naar buiten gestuurd werden. ‘Maar de gesprekken maakten het helemaal waard’, zegt Heartstopper-fan Riley Dekker (14).
Heartstopper is een Netflixserie over een vriendengroep waarbij ieder individu op ontdekking is naar zichzelf. Deze serie scheidt zich af van andere series door de queerrepresentatie. In de serie zijn de hoofdpersonen Charlie Spring en Nick Nelson; hun relatie is de hoofdverhaallijn van de serie. De serie is oorspronkelijk een webtoon, een digitale strip, door de auteur Alice Oseman. In seizoen 3, het nieuwe seizoen, wordt er veel gefocust op mentale gezondheidsproblemen. Het doel van de hangout is aandacht geven aan de problemen die vaak meekomen met een queertiener zijn zodat degene die daarmee te maken hebben niet het gevoel hebben dat zij er alleen voor staan. Deze hangout wordt georganiseerd door Netflix in de bibliotheek Neude op 12 oktober.
Er zijn meerdere redenen dat fans belangstelling hebben voor deze serie. Dekker zegt hierover dat ‘naast alle problemen waar je mee te maken krijgt als queer tiener, er ook heel veel leuke dingen zijn, en bij mentale ongezondheid zijn er ook mooie dagen. Niet alles is altijd verdrietig en dat laten ze in de serie heel mooi zien.’ Tijdens de Hangout komen de fans samen om te praten over hun eigen ervaringen. Er zijn fans van alle leeftijden en ieder heeft een eigen verhaal. Zo zijn er 12-jarigen die al ruzies hebben met hun ouders over gender, maar ook 20-jarigen die het huis daardoor verlaten hebben. Gelukkig zijn er ook een paar die het juist opgelost hebben of nooit problemen hebben gehad. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, samen worden er vriendschapsarmbandjes gemaakt.
In de theaterzaal kwamen voor het hoofdprogramma twee keer rond de 130 Heartstopper-fans samen om een talk bij te wonen. Het podium heeft een huiskamersfeertje door de roze bank waar de gasten op zitten en daar half tegenover zit de host, Ridder van Kooten. De eerste talk met de gasten Lotte van Eijk en Noah Campus Neto gaat over mentale gezondheid, en Tevin Themen en Yuani Blindenburg hebben het over vriendschap. Dekker was bij deze talkshow. In de show werden ook de trailer en een scène uit de serie waar Charlie en Nick een diepgaand gesprek hadden op een groot scherm afgespeeld. De zaal werd er stil van en tranen werden weggepinkt. “Het was raar om in zo een grote zaal met zo veel mensen dit te zien,” vertelt Dekker. In de tweede talkshow van Nanoah Lwinosa Struik, Shaniqua Schoop was het hoofdonderwerp seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Hier begon het gesprek over koetjes en kalfjes, over waar Lwinosa Struik en Schoop elkaar van kennen, via Instagram, maar wordt snel een serieus en openhartig gesprek over het feit dat Lwinosa Struik non-binair is en daar problemen mee heeft gehad bij hun cultuur en de relatie met hun vader. Veel van de aanwezigen in het publiek voelde zich door dit verhaal gezien en herkende zich in problemen hebben met hun gezin en familie door hun gender en/of seksualiteit. Iwinosa Struik vertelde dat het hen heel erg geholpen heeft om een tijdje afstand te nemen van hun vader voor hun eigen mentale stabiliteit. Maar dat de relatie nu weer langzaam opgebouwd wordt, doordat Iwinosa Struik nu ook hun vaders perspectief probeert te begrijpen. Hiermee wil hen niet zeggen dat dan de acties goed zijn, maar dat dat het wel makkelijker maakt om iemand anders te begrijpen en te accepteren.
Op een gegeven moment door extreme drukte werden er vele fans weggestuurd. Zo beschreef Dekker: “Na de eerste talkshow moesten we gelijk met de trap naar rechts en dan moesten we weg, aangezien de crew zei dat er duizenden mensen waren.” Het was dan wel mogelijk om weer buiten in de rij te gaan staan, maar de rij liep tot ver van het plein af. De crew bleef wel rustig en aardig tegen de fans, maar verzochten wel dringend het gebouw te verlaten.