Utrecht-Centrum

Select Page

Fietsenstalling Jaarsbeurplein: Komt het ooit nog goed of blijven de fouten zich opstapelen

Fietsenstalling Jaarsbeurplein: Komt het ooit nog goed of blijven de fouten zich opstapelen

Foto Emily Vos

Fietsenstalling Jaarsbeurplein: Komt het ooit nog goed of blijven de fouten zich opstapelen

De zon komt op boven Utrecht Centraal terwijl ik richting het Jaarbeursplein loop. Een omheining met waarschuwingsborden blokkeert de hoofdingang van de fietsenstalling, die sinds 16 oktober weer gesloten is – dit keer vanwege haarscheurtjes in de constructie. In gesprek met verschillende fietsers wordt duidelijk dat het geduld van gebruikers opraakt. Verder zie je nu als je er rondloop steeds meer mensen die geen idee waar ze heen moeten en maar radeloos om zich heen kijken. Mensen worden moedeloos van de blijvende situatie.

Overvolle tijdelijke stalling en chaos voor gebruikers

De noodoplossing van de gemeente is gevestigd naast het station en biedt ruimte voor rond de 1500 fietsen, een fractie van de hoeveelheid die de originele stalling normaal gesproken heeft. Terwijl ik langs de rijen fietsen loop, zie ik gebruikers die hun fiets haastig tussen andere fietsen proberen te klemmen, in een poging een plekje te vinden. Anderen dwalen zoekend rond op zoek naar hun fiets, waarvan ze vaak niet meer weten waar ze hem precies geparkeerd hebben.

Een jonge student, Ferdinand, vertelt me over de verwarring. “Ik wist niet eens dat de stalling weer gesloten was,” zegt hij met een gefrustreerde blik. “Ik gebruik de stalling bijna elke dag en nu moet ik ineens een alternatief vinden. De tijdelijke stalling is wel een noodoplossing, maar er is vaak nauwelijks plek, en je fiets vinden is een drama tussen al die anderen.” Ferdinand vertelt dat dit niet de eerste keer is dat hij hinder ondervindt. “Eind september was de stalling ook al dicht vanwege een waterlekkage. Het is inmiddels echt irritant dat dit zo vaak gebeurt.”

De gemeente belooft snel duidelijkheid, maar zonder concrete oplossingen

De gemeente Utrecht is zich bewust van de groeiende ontevredenheid onder fietsers en wil zo snel mogelijk een structurele oplossing bieden. Volgens woordvoerder Marloes Konings zijn de haarscheurtjes ontdekt tijdens vervolgonderzoeken naar de eerdere lekkage. “Uit voorzorg hebben we ervoor gekozen om de stalling te sluiten,” legt ze uit. “Op dit moment loopt er nog onderzoek en is er geen heropeningsdatum vastgesteld. Maar we organiseren de terugkeer van de fietsen die nog in de afgesloten stalling staan, zodat mensen deze snel kunnen ophalen.”

Toch lijkt deze uitleg weinig troost te bieden voor de honderden fietsers die afhankelijk zijn van de stalling. Bij de tijdelijke fietsenstalling zie ik fietsers die met een mengeling van frustratie en gelatenheid een plekje proberen te vinden in de chaotische situatie. Anderen laten hun fiets simpelweg op de stoep staan – een beeld dat haaks staat op het efficiënte fietsbeleid waar Utrecht bekend om wil staan. De chaos word ook alleen maar groter op deze manier en mensen.

Gebruikers hopen op een duurzame oplossing

De grote vraag onder fietsers is nu of de gemeente de problemen structureel kan aanpakken, of dat ze blijven vastlopen in tijdelijke oplossingen. Voorlopig blijven de fietsers in Utrecht afwachten, creatief met hun fietsplekken omgaan en hopen dat er een einde komt aan de problemen rondom de fietsenstalling Jaarbeursplein.

Hier is de audioreportage van Emily Vos in gesprek met Marloes Konings.

 

 

 

 

 

 

About The Author

Wessel de Boer

Mijn naam is Wessel de Boer, ik ben geboren in 2006 en ik woon in Utrecht. In 2024 ben ik met veel enthousiasme begonnen aan mijn opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Als ambitieuze jongvolwassene heb ik altijd een scherp oog gehad voor het vertellen van verhalen die ertoe doen. Gedreven door een diepgewortelde nieuwsgierigheid naar de wereld om zich heen en een verlangen om de waarheid te achterhalen, daarvoor heb ik gekozen om de wereld van de journalistiek te betreden.