Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Protest op het Domplein, solidariteit voor Palestina en Libanon

Protest op het Domplein, solidariteit voor Palestina en Libanon

Op het Domplein verzamelen ruim duizend mensen zich om stil te staan bij een jaar lang acties voor Libanon en Palestina. De actie wordt gehouden op 17 oktober, dit is precies een jaar nadat er ruim 8000 demonstranten aanwezig waren op ditzelfde plein in Utrecht.

Het is 19:30 en het Domplein vult zich geleidelijk met mensen. De meerderheid van de mensen die aanwezig is draagt een keffiyeh rond hun hoofd of nek, dit is een zwart-witte of rood-witte sjaal die staat voor het streven naar een onafhankelijke Palestijnse staat. De demonstranten dragen Palestijnse en Libanese vlaggen met zich mee.

Een deel van de deelnemers van de demonstratie heeft borden bij zich met daarop teksten zoals: ‘Het kan wel staakt het vuren #Schoof’ en ‘Genocide is zooo ‘40/’45, dat nooit meer??’. Ook wordt er door twee mensen een groot spandoek gedragen, de dragers van het doek dragen beiden gele hesjes, op het spandoek staat de tekst: ‘Wat als 375.000 Utrechters samen opstaan tegen genocide in Gaza?’.

Op het plein staat een geel gekleurd podium, het podium is gevestigd in de aanhanger van een rode vrachtwagen. Op het podium staat de tekst: let Gaza live, laat Gaza leven. De achterwand van het podium is behangen met een Palestijnse vlag, die de hele wand bedekt. Voor het podium worden door de organisatie klapstoelen neergezet.

Op het podium worden meerdere lezingen gehouden, ook worden er liederen gezongen. Onder andere Marie Meeusen spreekt de menigte toe. Meeusen is tekstschrijver en verhalen verteller. Zij vertelt in haar speech onder andere over het holocaust trauma binnen haar familie. ‘Wat mij bovenal onveilig doet voelen, wat ons allemaal onveilig moet laten voelen, is dat er wederom een genocide plaatsvindt’, betoogt Meeusen.

De speeches worden meerdere malen onderbroken door leuzen vanuit de menigte zoals: ‘From the sea to the river, Palestine will live forever’, (van de zee tot aan de rivier Palestina zal voor altijd leven). De leuzen worden door de meeste deelnemers van de demonstratie mee geroepen.

Tijdens de voordrachten worden verschillende deelnemers van het protest emotioneel, een deel van hen stapt daarna uit de menigte.

New Neighbours Utrecht is ook aanwezig bij de demonstratie. New Neighbours Utrecht is een organisatie die bestaat uit een groep Utrechters die zich inzetten voor maatschappelijke thema’s. ‘De demonstratie wordt voornamelijk georganiseerd door Utrechters zelf’, vertelt Wim Datema hij is namens de organisatie aanwezig bij het protest. Datema draagt een geel hesje, ook draagt hij een keffiyeh rond zijn nek.

De demonstranten zijn niet de enige aanwezigen op het Domplein, er zijn ook meerdere politie-eenheden ter plaatse. Dit valt ook sfeerbehouder Marjolein op, zij informeert voorbijgangers en houdt in de gaten of het protest rustig verloopt. ‘Er is erg veel politie aanwezig, er hangt een rustige sfeer dus het is nog niet nodig geweest’, vertelt Marjolein terwijl zij folders aan voorbijgangers uitdeelt. Alle sfeerbehouders dragen een geel hesje zodat zij voor de demonstranten makkelijk te herkennen zijn.

De avond wordt afgesloten met een mars die om ongeveer 20:30 vanaf het Domplein vertrekt en zich verplaatst door de binnenstad van Utrecht.

 

Verslaggever Luuk de Bruijn was aanwezig bij de demonstratie, hier sprak hij met Wim Datema, een van de organisatoren van de demonstratie.

Over de auteur

Julie Bakkers

Mijn naam is Julie Bakkers, ik ben geboren in 2006 en ik woon in IJsselstein. In 2024 ben ik met veel enthousiasme begonnen aan mijn opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik roep al van jongs af aan dat ik de journalistiek in wil, met mijn natuurlijke nieuwgierigheid en de drang om de waarheid uit te zoeken past dit vak perfect bij mij. Mijn interesse binnen de journalistiek is erg breed, maar ik neig het meeste naar de politieke kant van het vak. Ik hoop de aankomende jaren veel te leren en veel ervaring op te doen.