Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Het samen meten festival is voor en door innovators van Utrecht

Het samen meten festival is voor en door innovators van Utrecht

Teun Gatier tijdens de opening van het festival. Foto: Ming de Prez

Op vrijdag 18 oktober staat het weer in het teken van het ‘Samen Meten Utrecht’ festival in de bibliotheek bij het Neude. Een wetenschapsfestival waarbij de burger zijn medeburger ontmoet, en tal van wetenschappers en onderzoekers. Met het doel om de leefbaarheid van de Utrechter te verbeteren, is er weer een dag georganiseerd met workshops, talkshows en voorlichtingen.

Het is een hele mond vol, het samen meten Utrecht Festival. Het festival is van het project Samen Meten, dat zich inzet om nieuwe technieken te ontdekken die de leefkwaliteit van de Utrechters verbeteren. Het is ook een van de belangrijkste festivals voor de wetenschap die er in Utrecht te vinden is, vindt Mielke Sarkol, die onderzoeker is bij het project Meet je stad en de Universiteit Utrecht. Ook zegt ze: ‘Ook voor burgers die niet zoveel hebben met wetenschap maar wel geïnteresseerd in zijn, kunnen ze terecht bij het festival.’ 

Het festival vindt plaats in café Noda van het Neude, waar bezoekers ontvangen worden met een hapje en een drankje. Ook krijgen ze een bon voor het avondeten, wat volledig plantaardig is. Na een kort welkomstpraatje begint het festival met de eerste gast Teun Gautier, die meteen begint met een verhaal over een Amsterdams meisje, waarbij veel mensen voornamelijk oude mensen aandachtig zitten te luisteren. Na de opening verplaatst het festival zich over de hele bibliotheek, zo ook naar de theaters van het Neude. In die theaters zijn er ieder uur namelijk een talkshow met deskundigen, zo ook de talkshow waarbij Egon Kastelijn te gast is, waarbij de nieuwe innovaties met camera’s in Utrecht worden besproken: ‘We zijn momenteel bezig met bewegingssensoren die de vliegbewegingen in de gaten houden, en dat daardoor er meer inzicht komt in hoe de transfer naar duurzamer vliegen wordt bevoordeeld’, zegt Kastelijn die onderzoeker is bij het project Coöperatief meten.

Naast de presentaties en workshops zijn er ook veel andere dingen te doen, zoals een fietswedstrijd door de bibliotheek en een zogenoemde eerste hulp bij Burgerwetenschappen, waarbij bezoekers ieder uur kunnen praten met een expert op een bepaald vakgebied. De bezoekers zullen niet in tijdnood komen, want het festival begint om 3 uur ‘s middags en met diner eindigt het pas om 9 uur in de avonduren. Naast Sarkol en Kastelijn waren er ook nog veel andere deskundigen aanwezig. Zo waren er mensen aanwezig van de gemeente Utrecht en ook van het RIVM, wat veel mogelijkheden bood voor de bezoekers om een praatje met hen te maken, bijvoorbeeld bij de eerste hulp bij Burgerwetenschappen. 

Wat het samen met Utrecht festival nou precies is, vertelt Mielke Sarkol: ‘Het festival is misschien voor de gewone burger wat ingewikkeld, maar voor de wetenschappers in deze stad is het een festival dat heel handig is. Wetenschappers kunnen de hele dag met andere mensen in contact komen om kennis uit te wisselen en nieuwe ervaringen op te doen.’ Ze vervolgd: ‘Wetenschap klinkt voor de meeste mensen wat ingewikkeld, maar toen ik bijvoorbeeld begon bij Meet je stad was het in het begin erg laagdrempelig, wat het makkelijker maakte voor beginners.’

Aan het einde was het nog, voor wie wou, tijd voor een borreltje als afsluiting van de dag. En rond 10 uur in de avond was het festival helemaal afgelopen. 

Voor meer informatie over het festival en nog meer van het project Samen meten kunt u een kijkje nemen op de website https://samenmetenutrecht.nl/samen-meten-utrecht-festival/

Hieronder vindt u nog een interview van Bram Meijer met communitymanager van het project ‘Meet je stad Utrecht’, en ook nog een audioverslag van het wetenschapsfestival.

Over de auteur

Ming de Prez

Ming de Prez (18) is sinds dit jaar journalistiek student aan de Svj. Woonachtig in het historische Den Briel. Nadat hij de Havo aan het Maerlant Brielle had afgerond, heeft hij met een jaar vertraging gekozen voor zijn favoriete opleiding: Journalistiek. Met een passie voor voetbal en politiek gaat hij dit jaar met veel onwetendheid nog, maar vooral ook met veel enthousiasme. Hij hoopt met deze opleiding een breed publiek op te hoogte te houden van alles wat Nederland en de rest van de wereld zo mooi en tegelijkertijd zo lelijk maakt. In de zomer van 2024 is hij al op reis geweest naar Oeganda, daar heeft hij een hele andere kant van de wereld leren kennen, maar die evenals belangrijk is al de westerse wereld. Wetende dat hij nog veel te leren heeft over het journalistieke vak, gaat hij met veel interesse dit schooljaar in, en tegelijkertijd ook al het journalistieke werkveld door middel van buitenschoolse producties.