Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Internationale Dag van de Witte Stok is niet bekend bij de Utrechtenaren

Internationale Dag van de Witte Stok is niet bekend bij de Utrechtenaren

Witte stok op Neude

Op 15 oktober is het de Internationale Dag van de Witte Stok, dit is een jaarlijkse dag waarop mensen die slechtziend of blind zijn begrip vragen van de medemens. In Utrecht zijn er activiteiten georganiseerd voor deze dag, maar niemand kwam opdagen.

 

Het is dinsdag 15 oktober wanneer Jessica de Vroege namens het Solgu staat te wachten op mensen die geïnteresseerd zijn in de door haar bedachte activiteit voor de Bibliotheek Neude. Het Solgu is een organisatie die opkomt voor mensen in Utrecht met een chronische ziekte of lichamelijke beperking. Mevrouw de Vroege staat klaar met haar witte stok voor de activiteiten en een handvol flyers die ze van plan is uit te delen aan geïnteresseerden, deze geïnteresseerden zijn vandaag alleen niet aanwezig.

 

Mevrouw de Vroege verteld dat de Dag van de Witte Stok erg belangrijk is voor haarzelf en anderen met een beperking. Ze is zelf 8 jaar geleden tijdens haar studietijd plotseling langzaam slechtziend geworden. Hierdoor is ze tijdens haar studie erg veel bezig geweest met aandacht vragen voor meer inclusiviteit onder haar medestudenten. Ze vertelt dat ze nu nog steeds veel informatie over inclusiviteit deelt aan studenten en hoe je kan omgaan met mensen met een beperking. Ze vind het ook erg belangrijk dat studenten met een beperking betrokken worden bij activiteiten tijdens de studie en dat er rekening mee wordt gehouden door medestudenten. 

 

Ze heeft vandaag een activiteit gepland om mensen met de witte stok te laten lopen en te laten oversteken, dit moet de Utrechters meer bewust maken van wanneer ze iemand met een witte stok zien lopen en hoe ze daar mee om moeten gaan. Ze geeft als voorbeeld het oversteken van het op dat moment drukke fietspad bij Neude. Hierbij laat ze zien dat iemand met een witte stok eerst de stok omhoog wijst om aan aankomend verkeer aan te geven dat ze gaat oversteken, terwijl ze dit doet fietsen er snel nog een paar fietser voor haar langs die niet aan stoppen denken. Hierna wijst ze de stok naar voren en begint ze met deze op de grond te tikken en vooruit te lopen. Het was de bedoeling dat meerdere Utrechtenaren deze handelingen zelf ook gingen proberen, maar niemand heeft zich aangemeld op de website van het Solgu en ook niemand vraagt mevrouw de Vroege zelf of ze het mogen proberen.

 

Ook heeft mevrouw de Vroege andere voorbereidingen getroffen voor vandaag, ze haalt uit haar tas een hoesje voor een fietszadel met daarop de tekst “Houd de lijn vrij”. Met deze tekst worden de lijnen op de grond bedoeld die altijd te vinden zijn bij bijvoorbeeld bus- en tramhaltes. Deze lijnen zijn hier zodat mensen met een visuele beperking met de witte stok kunnen aanvoelen waar ze heen moeten om op het vervoer te wachten. Vervolgens haalt ze ook nog een sleutelhanger uit haar tas, hier zit een lampje aan van de Oogvereniging en een van kraaltjes gemaakte witte stok. De Vroege verteld dat deze sleutelhanger is gemaakt door mensen met een beperking om zo meer aandacht te vragen voor anderen met een beperking. Na door te hebben dat er vandaag niemand komt, neemt ze de zadelhoesjes en de sleutelhangers weer mee, ze legt haar flyers bij de verzameling aan flyers in de bibliotheek.

 

Anne, uit Utrecht, die toevallig deze dag langs het Neude loopt, vertelt dat ze zelf nog nooit van de Dag van de Witte Stok heeft gehoord. ‘Ik zie vaak mensen bij het station met die stokken lopen maar sta er eigenlijk niet bij stil hoe anders daar rondlopen voor hen is’, vertelt ze. Mevrouw de Vroege verteld dat over het overvolle station lopen een van de vele obstakels is die slechtzienden dagelijks mee maken. Andere obstakels zijn bijvoorbeeld slecht aangegeven bouwputten zoals die op het Neudeplein, Ongevraagd meegesleept worden door iemand omdat je als slechtziende vast niet door hebt wat je aan het doen bent en de vele vooroordelen die je te horen krijgt. Deze vooroordelen gaan vooral over dat slechtziende mensen niets zelf kunnen, dit is volgens mevrouw de Vroege helemaal niet waar want zij is tenslotte zelf naar Neude gekomen en heeft zelf bijgedragen aan het organiseren van de Dag van de Witte Stok vandaag.

Hieronder volgt een audio verslag over de Dag van de Witte Stok door Fiene Truin

Over de auteur

Tijn van Driel

Tijn van Driel Student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, studeer journalistiek in Utrecht en woon nog steeds in Rotterdam. Ik ben een persoon die er erg van houd om mensen te informeren, in de hoop dat ze vervolgens een geïnformeerde mening kunnen vormen. Voetbal en de regio Rijnmond zijn een paar van mijn journalistieke interesses, of ik in deze tak van de journalistiek ga belanden weet ik nog niet maar dat hoeft ook niet. Ik ben nog in een ontdekkende fase over journalistiek en sta open voor aspecten ervan die ik misschien nu nog niet overwogen heb.