Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Actie op de Dag van de Witte Stok: ‘Houd de lijn vrij’

Actie op de Dag van de Witte Stok: ‘Houd de lijn vrij’

15 oktober wordt de jaarlijkse Internationale Dag van de Witte Stok gehouden. Op deze dag vragen mensen met een visuele beperking, die vaak afhankelijk zijn van hun witte stok, zowel nationaal als internationaal om meer begrip van anderen. Overal in het land worden activiteiten georganiseerd om deze kwestie onder de aandacht te brengen.

Dit jaar draait het thema om “Op pad met de witte stok: geef ons de ruimte.” Het doel is om aandacht te vragen voor de noodzaak om mensen met een witte stok de ruimte te bieden die zij nodig hebben om zich veilig te oriënteren. Dit omvat ook het aanbieden van hulp bij het overbruggen van moeilijke situaties of het veilig oversteken van drukke straten.

In Utrecht vond een soortgelijke actie plaats. Jessica de Vroege van Solgu was deze dinsdag aanwezig op het station van Utrecht, waar ze actie voerde om aandacht te vragen voor de obstakels die mensen met een visuele beperking tegenkomen. Jessica heeft zelf ook een visuele beperking en werkt bij Solgu, een stichting die zich inzet voor mensen met een beperking. Terwijl ze door het centrum liep, merkte ze verschillende fietsen op die het pad blokkeerden. Met haar boodschap wilde ze mensen aanmoedigen om rekening te houden met de ruimte die nodig is voor blinden en slechtzienden. Jessica had verschillende materialen bij zich om haar boodschap kracht bij te zetten. Ze droeg een zadelhoes met de tekst “Houd de lijn vrij”, had een sleutelhanger in de vorm van een blindenstok van kralen en verspreidde folders met informatie over hoe mensen kunnen helpen. Ze gebruikte de materialen om aandacht te vragen voor de fietsen die midden op het looppad stonden. Die middag stonden er vijf fietsen op het pad van de looproute die ze nam, en ze deed de zadelhoes om de zadels heen. De folder en sleutelhanger plaatste ze op de fietsendragers. Ook stopte ze bij een elektrische verhuurfietsen, omdat deze vaak zomaar midden op de weg worden neergezet. Hier deed ze ook de zadelhoes om de zadel en stopte de folder in het mandje.

Tijdens haar wandeling door Utrecht Centrum gaven de meeste voorbijgangers haar de ruimte, en het was een rustige dinsdagmorgen om 10:30, met weinig mensen en bijna geen fietsen op de paden. Op haar route richting de Bibliotheek Neude kwamen ze echter enkele obstakels tegen. Vijf fietsen stonden dwars op het looppad, waardoor Jessica haar materialen daar plaatste om extra aandacht te vragen voor dit probleem. “Utrecht is goed te doen als het rustig is. De stoplichten zijn ook goed geregeld met het tikkende geluid als het groen is,” aldus Jessica de Vroege. Volgens Jessica is het centrum van Utrecht goed te navigeren, vooral wanneer het rustig is. Toch wees ze op een gevaarlijk hoog stoepje op haar route, wat haar alertheid vereiste. haar actie hoopt Jessica niet alleen bewustzijn te creëren, maar ook een oproep te doen voor meer respect en ruimte voor mensen met een visuele beperking in de stad.

De Dag van de Witte Stok is niet alleen een gelegenheid voor bewustwording, maar ook een oproep tot actie. De boodschap van de actievoerders is duidelijk: de samenleving moet zich meer inspannen om rekening te houden met mensen met een visuele beperking. Door deze acties hopen de deelnemers dat er meer begrip en respect komt voor de uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken hebben.

 

Eva Slim sprak Jessica de Vroege en ging met haar mee om te kijken hoe het voor haar met een visuele beperking is om door Utrecht-Centrum te lopen.

Over de auteur

Zirah Biekhram

Zirah Biekhram (2005) Geboren en getogen in Amersfoort. Na de havo afgerond te hebben studeert ze aan Hogeschool Utrecht voor de opleiding journalistiek. Ze is begonnen aan de opleiding om haar zelf te ontwikkelen en meer te weten te komen over de journalistieke actualiteiten in de wereld. Het schrijven van teksten is altijd al een passie geweest en hoop ze later ook veel te kunnen doen.