Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Utrechtse veganisten wapenen zich tegen klimaatverandering

Utrechtse veganisten wapenen zich tegen klimaatverandering

Klimaatverandering is steeds vaker in het nieuws en we merken er steeds meer van. Steeds meer mensen proberen hun koolstof-voetafdruk te verkleinen door veganistisch te eten. In het centrum van Utrecht duiken er steeds meer eettenten op die aan de vraag naar veganistisch voedsel proberen te voldoen. Er wordt tegenwoordig zelfs een heuse “Vegan Food Tour” georganiseerd waarbij mensen een toer krijgen door de stad die ook diverse veganistische eetgelegenheden aandoet.

De toer wordt georganiseerd door Patrick Boone. Leuk detail: hij werkte vroeger voor een slager. Vandaag de dag wil hij niets te maken hebben met de vleesindustrie. Zodra iedereen gearriveerd is bij het verzamelpunt op het Neude, begint hij meteen uitleg te geven over een aantal verkeerde opvattingen over veganistisch voedsel. Zo is het bijvoorbeeld niet waar dat soja wordt verbouwd in verre landen en vervolgens hiernaartoe getransporteerd moet worden, met alle uitstoot van dien. Het merendeel van de wereldwijde sojaproductie wordt gebruikt als veevoer. De soja die wij in ons eigen voedsel krijgen, is verbouwd binnen de EU en moet bovendien voldoen aan veel strengere kwaliteitseisen.

Boone weet van alles te vertellen over de voedselindustrie. Ondertussen neemt hij de bezoekers mee langs verschillende soorten eettentjes. Bij elke gelegenheid krijgen ze iets te eten en telkens houdt Boone een klein praatje over de geschiedenis van de betreffende eettent. Zo gaat het gezelschap bijvoorbeeld langs De Copper Branche, waar men wordt getrakteerd op een veganistische burger. De Copper Branche is een van de grootste veganistische ketens en is ooit opgericht om een alternatief te bieden voor fastfoodketens zoals McDonald’s. Natuurlijk kon een rondje langs de domkerk ook niet ontbreken en richting het einde van de toer ging de groep ook langs Last Vegas, een snackbar die veganistische alternatieven biedt op typische late-night snacks zoals frikandellen en kroketten. Tussendoor worden diverse eettenten aangedaan die alle op verschillende manieren vegetarische maaltijden aanbieden. Aan het einde van de toer krijgt elke deelnemer een boekje met daarin weetjes over de voedselindustrie en het milieu en een flyer met een aantal kortingsbonnen voor de bezochte restaurants. Al met al een unieke manier om Utrecht te ontdekken.

 

Hier volgt een audioreportage van Juul Wolfert

Over de auteur