Pro-Palestijnse demonstranten organiseren opnieuw een demonstratie in Utrecht. Het halve Domplein wordt gevuld met demonstranten. De datum, 17 oktober, is een symbolische dag voor de demonstratie.
Het Domplein wordt rond zeven uur klaargemaakt voor de demonstratie. Er staat aan de rand van het plein een gele, rechthoekige tent, met de vloer ongeveer een meter boven de grond; zo wordt er een podium gecreëerd. De tent is bevestigd aan een rode bus. Aan de tent hangen lichtgevende borden met de tekst: ‘LET GAZA LIVE’. In het midden van de tent staat een rode sprekerstafel. Aan de achterkant van de tent hangt een grote Palestijnse vlag. Verder op het plein houden verschillende vrijwilligers in gele veiligheidshesjes spandoeken omhoog. Het zijn spandoeken die aandacht vragen voor Gaza. ‘Niet vrij totdat wij allen vrij zijn’, staat er op één van de spandoeken. Steeds meer demonstranten voegen zich bij de groep die voor de gele tent staat. Hetgeen wat bijna iedereen draagt is een keffiyeh. Dit is een zwartwit geblokte doek die voornamelijk wordt gebruikt als hoofddeksel. Het is een traditioneel Palestijns kledingstuk en vertegenwoordigt de Palestijnse bevrijdingsbeweging.
De initiatiefnemer van de demonstratie, Leonie van Bruggen, is ook aanwezig tijdens de demonstratie. De reden dat ze er vandaag weer staan is volgens Leonie duidelijk. ‘We willen nog steeds heel veel aandacht vragen voor alle slachtoffers in Palestina en in Libanon en de vreselijke situatie die daar natuurlijk al veel te lang gaande is. En we willen ons ook uitspreken tegen Nederland met het stilzwijgen en de medeplichtigheid aan de genocide in Gaza.’ De symbolische gedachte achter de datum gaat precies een jaar terug. Toen was er de eerste pro-Palestijnse demonstratie. ‘We hadden vorig jaar de demonstratie ook hier. Er waren toen 8000 mensen aanwezig. Dit jaar dacht ik, moeten we eigenlijk niet weer iets doen? En toen kwam het idee, waarom niet weer op dezelfde plek en op dezelfde tijd.’ Het aantal was dit jaar wel een stuk minder, maar dat lag ook in de lijn der verwachting. ‘Vorig jaar was echt topdrukte, maar toen was alles net gebeurd. Eerste ziekenhuis bijvoorbeeld net platgebombardeerd. Mensen zijn toch moe en een beetje lamgeslagen’, aldus Van Bruggen.
The Rights Forum organisatie heeft actuele cijfers van zowel Gaza als Israël. De cijfers zijn het laatst bijgewerkt op 16 oktober 2024 en worden gemeten sinds 7 oktober 2023. Het aantal officiële doden in de Gazastrook staat op 42.409, waarvan ruim 25% minderjarig. Volgens het NRC hebben 710 baby’s in Gaza hun eerste verjaardag niet gehaald. Maar ook in Israël vallen er doden; daar zijn er tot nu toe 1.553 doden gevallen.
De demonstratie gaat van start met een man achter de sprekerstafel die verschillende leuzen roept, die door de menigte worden nageroepen. ‘From the river to the sea, Palestina will be free’, klinkt het over het hele Domplein. Nadat de man verschillende keren dingen heeft geroepen, komt er een vrouw met een gitaar het podium op die een liedje gaat zingen dat ze speciaal heeft geschreven voor deze demonstratie. In het midden van het lied pakken mensen hun telefoon om mee te zwaaien met de melodie. Binnen enkele seconde is het Domplein verlicht met zaklampen. Naast zaklampen worden er ook tijdens de gehele demonstratie Palestijnse en Libanese vlaggen in verschillende formaten omhoog gehouden.
Net naast de menigte staat een vrijwilliger folders uit te delen. Hij heeft een geel hesje aan met reflecterende strepen. Hij is onderdeel van de pro-Palestijnse demonstratie, maar maakt duidelijk er niet alleen te staan voor Gaza. ‘Ik sta hier als mens en burger die opkomt voor mensenrechten voor iedereen. Universeel anti-genocide, anti-apartheid en anti-racisme. Palestina is een identiteit dat een heleboel dingen in zich heeft en voor mij is dat ook anti-kolonialisme, maar vooral pro-mensenrechten, pro-internationaalrecht, pro-gelijkheid voor iedereen. Dat is waarom ik hier sta.’
Verschillende omstanders bekijken de demonstratie van een afstandje. Een Engelse vrouw, met een groene paraplu boven haar hoofd, cirkelt om de menigte heen. Ze loopt op een afstandje, kijkend naar wat er gebeurt. Ze vindt het jammer dat ze er niks van had gelezen. ‘Als ik van de demonstratie had geweten, was ik er zeker heengegaan’.
Een andere vrouw is gestopt met fietsen om van een afstandje de demonstratie te filmen. Ze heeft haar witte fiets tussen haar benen geklemd. De boodschap is volgens de vrouw zeer duidelijk: ‘free Palestijn’. Ze geeft aan de boodschap voor 80% te ondersteunen, maar zou zelf niet aan de demonstratie mee willen doen. ‘Je moet geen kant kiezen, het moet gewoon stoppen.’
Verslaggever Skip de Jong is aanwezig bij de pro-Palestijnse demonstratie op het Domplein. Hij interviewde daar Benjamin Baars, hij is één van de sprekers op de demonstratie.