Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Klimatoloog maakt zich zorgen: hitte in Utrecht wordt steeds bedreigender

Klimatoloog maakt zich zorgen: hitte in Utrecht wordt steeds bedreigender

Klimatoloog maakt zich zorgen: hitte in Utrecht wordt steeds bedreigender

Utrecht krijgt steeds vaker te maken met extreme hitte. Volgens landschapsarchitect en klimaatdeskundige Sanda Lenzholzer wordt dat een steeds groter probleem voor de leefbaarheid van de stad. “In de stad ligt de temperatuur vaak veel hoger dan in het buitengebied. Dat heet het stedelijk hitte-eilandeffect,” legt ze uit. “Als daar niets aan gebeurt, wordt dat effect alleen maar groter.”

Lenzholzer doet al jaren onderzoek naar het klimaat in de stad aan de Wageningen Universiteit. Ze richt zich daarbij vooral op hoe mensen hitte ervaren in een stedelijke omgeving. “In Utrecht staan veel gebouwen dicht op elkaar. Dat betekent dat er veel steen en asfalt is. Dat warmt overdag snel op en geeft die warmte ‘s avonds weer langzaam af. Daardoor koelt de stad niet goed af.”

De problemen worden versterkt door klimaatverandering. Meer hitte en meer hitte-golven worden door de klimaatverandering verwacht. ‘Mensen hebben daar veel last van,’ waarschuwt Lenzholzer. Vooral ouderen, kinderen en mensen die al gezondheidsklachten hebben kunnen het lastig krijgen met de hitte. Voor wie airco’s heeft, zal de verleiding groot zijn om die volop aan te zetten wanneer er hitte is in de stad. Zo neemt het energieverbruik toe. Dat zorgt weer voor meer uitstoot.

Wat kunnen we doen om de stad koel te houden? “Het helpt al behoorlijk om voor schaduw te zorgen door bomen te planten of door lichte, reflecterende gevels te gebruiken,” zegt Lenzholzer. Ook groene daken en gevels maken dat het iets minder snel warm wordt in de stad. Daarnaast is het belangrijk om plekken te ontwerpen waar water verdampt, denk aan vijvers of natte grasvelden. Doordat het water verdampt, koelt de omgeving af.”

Volgens haar moet de stad Utrecht nú in actie komen. “Het klimaatrobuust maken van steden is essentieel. Dat kan alleen als we de hitte serieus nemen en zorgen dat we ruimtes creëren waar het ook wanneer het tropisch warm is gewoon prettig is om te zijn.” Met de toenemende zomerse temperaturen is het belangrijker dan ooit.

 

 

Interview afgenomen door Zirah Biekhram met hoogleraar landschapsarchitectuur Sanda Lenzholzer, tijdens een bijeenkomst van het Wilde Stadscafé over het thema stadsklimaat. In het interview wordt gesproken over wat stadsklimaat inhoudt en wat bewoners eraan kunnen doen.

Over de auteur

Lotte Kalksma

Lotte Kalksma (2005) is geboren in Bergen. Ze is redactie lid bij SVJ media in Utrecht centrum. Haar passie is schrijven en muziek, ze wilt altijd bezig zijn, ook is ze erg sociaal en nieuwsgierig. Ze wilt graag misdaad journalist worden, veel onderzoeken en daar over vertellen.