Utrecht-Centrum

Selecteer Pagina

Wereldaidsdag: Soa’s in Utrecht

Wereldaidsdag: Soa’s in Utrecht

Op Wereldaidsdag, die plaatsvindt op 1 december, wordt er aandacht besteed aan hiv en aids. Sinds kort is er een stagnatie te zien van hiv-cijfers. Voor Wereldaidsdag vindt er ook het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks plaats in de Jaarbeurs.

Na de aidsepidemie van de jaren tachtig, die ontstond door bloedtransfusies en het hergebruik van naalden, was er een daling zichtbaar van hiv-infecties, volgens de site van het Aidsfonds. De laatste jaren is er weer een stijging te zien, vertelt Mark van den Elshout, werkzaam bij GGD regio Utrecht. Utrecht is een studentenstad en studenten zijn een populatie waar veel soa’s voorkomen, legt hij uit. GGD regio Utrecht stuurt 90% van de mensen die een test willen doen naar een huisarts door het lage budget dat zij van de overheid krijgen voor het aanschaffen van de testen. Van de testen die wel door GGD worden afgenomen, zijn er relatief veel positief. In Utrecht komt de soa hiv niet veel meer voor.

In 2011 stopte de overheid met het financieren van de ‘Vrij veilig, stop aids’-campagnes. Ook over het middel tegen hiv, PrEP, wordt weinig gesproken en dus zijn de wachtrijen lang. ‘Als we het hebben over hiv-preventie, dan moet je het hebben over homoseksualiteit, daar praten politici niet graag over. Hiv is niet het taboe, maar seks is dat wel’, aldus van den Elshout.

Het congres is van belang volgens de GGD-medewerker, ook hij was hier aanwezig: ‘Stilstaan is achteruitgaan’. Hij legt uit dat GGD’s hun best moeten doen om de hiv-cijfers laag te houden.

Verslaggeefster Nienke van den Bovenkamp spreekt op het drukke en volgeplande SoaHivSeks-congres kort met Sally Hendriks. Hendriks coördineert onder andere het congres en is actief bij het lobbyen in de politiek. Over het belang en de effectiviteit van lobbyen vertelt ze meer in onderstaand audio-interview.

Over de auteur

Florien Brinkhof

Florien Brinkhof (2006) geboren te Rijswijk heeft sociale en nieuwsgierige karaktereigenschappen. Na haar tussenjaar besloot ze te starten op de School van Journalistiek. Ze is geïnteresseerd in de misdaad journalistiek maar staat open voor alles wat te leren valt. Ze wil graag de onderste steen boven halen over onderwerpen waarvan zij vind dat Nederland daar vanaf moet weten.